Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

11.12.2017   21:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові презентували дослідження про права людини в Україні

Українці цінують свої права і свободи, хоча погано орієнтуються у змісті і походженні прав людини, сутності правових механізмів, а також назагал демонструють досить низьку готовність до активних дій задля відстоювання власних прав.

Такими є результати дослідження «Що українці знають та думають про права людини», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

На площі перед ТЦ «Мегацентр» у понеділок 11 грудня було встановлено тематичну експозицію: шість кольорових конструкцій-кубів, проілюстрованих найважливішими даними з дослідження – графіками, цитатами, висновками та рекомендаціями. Регіональні особливості у відповідях респондентів представлені стосовно п’яти регіонів України – Заходу, Сходу, Півдня, Донбасу та Центру (зокрема, Чернігівської області). Також на площі організатори роздавали зацікавленим громадянам інформацію про опитування та діяльність правозахисних організацій, до яких можна звертатися за безкоштовною допомогою.

Як показало загальнонаціональне дослідження «Що українці знають та думають про права людини», 78% українців вважають право на життя найважливішим правом людини. Що стосується інших пріоритетних для Центрального регіону України (зокрема, і Чернігівської області) прав, то до найактуальніших увійшли також право на працю (67% опитаних зазначили його серед найважливіших), право на освіту (66%), а також право на житло (56%).

«Найголовнішими для людей залишаються соціально-економічні, а не громадянські та політичні права — робота, житло, освіта. Навіть право на життя, що є безумовним лідером у запитах громадян з усіх регіонів України, часто сприймається людьми помилково. Адже воно стосується не соціальних умов і життєвих потреб — це фактично право не бути вбитим всупереч закону чи право на захист від вбивства, а також на розслідування позбавлення життя», — прокоментувала Тетяна Печончик, голова Центру інформації про права людини.

Мешканці Центрального регіону України, куди входить і Чернігівська область, частіше, порівняно з іншими регіонами країни, заявляли про порушення своїх прав. З постійним чи епізодичним порушенням прав тут стикалися 56% опитаних. Також тут відносно частіше за жителів Донбасу, Сходу, Півдня та Заходу відмічали порушення своїх прав на працю, на свободу та особисту недоторканість, на справедливий суд, на житло.

Серед конкретних видів протиправних дій у Центральному регіоні перше місце посіла невиплата заробітної плати (про такий вид порушення щодо себе чи своїх близьких заявили близько 22% опитаних), дискримінація (12%), огляд речей та особистий огляд патрулем поліції на вулиці (11%).

«Утім, хоча більшість громадян усвідомлюють, що їхні права є природніми та належать їм від народження, рівень активності громадян, спрямованої на захист своїх прав, є невисоким: половина опитаних взагалі ніколи цього не робила», — заявила Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні.

Так, за даними тих осіб, у житті яких траплялись ситуації з порушенням їхніх прав, 54% з них зазначили, що вони ніколи не намагалися захищати свої права. Причому рівень подібної активності мало різниться в різних регіонах України.

Рівень успішності дій щодо захисту своїх прав є невисоким. З тих осіб, які намагалися відстоювати свої права, лише 36% заявили, що це їм переважно вдавалося (тоді як для 64% такі спроби переважно закінчувалися невдало). У захисті своїх прав найуспішнішими є громадяни з Західного та Центрального регіонів (де вищезгаданий показник склав близько 40%), тоді як в решті регіонів вдалий досвід мали лише 25% опитаних). Більш успішно свої права захищали молоді люди, особи з вищою освітою, із середнім рівнем достатку, проте навіть серед всіх цих груп успіх мали менше половини.

Серед небезпечних і таких, що потребують особливої уваги, даних, є рівень прийняття самосуду. Адже у Центральному регіоні, до якого належить і Чернігівська область, він є найвищим — 16% (у порівнянні загалом по Україні — 12%) населення вважають, що в наявних умовах самосуд — це єдиний спосіб покарання злочинців.

На думку регіональної координаторки із зв’язків з громадскістю Уповноваженого ВР з прав людини в Чернігівській області Алли Лепехи, ці дані свідчать про низький рівень довіри до традиційних правозахисних механізмів та відкривають дуже широке поле для правоосвітньої роботи, роботи правозахисників та журналістів.

«Це проблеми, що не можуть бути вирішені низкою тренінгів, прийняттям законів чи окремими акціями. Все це вимагає комплексного підходу, до якого має долучитись кожен. Особливо тут, на місцевому рівні, ми ближче до населення, краще розуміємо і проблеми свого регіону, і потреби, а головне — ми спілкуємось з людьми практично щодня», — додала пані Лепеха.

Довідка

Презентація дослідження відбулась у межах регіонального туру «День прав людини у вашому місті». Чернігів — перше місто на мапі туру. Попереду проведення подібних акцій у Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі та Маріуполі. Проект реалізується Центром інформації про права людини за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.