Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.01.2018   21:05Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців порушуються права неповнолітніх мігрантів

Напередодні новорічних свят моніторингова група у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Чернігівській області Алли Лепехи та моніторів національного превентивного механізму Дмитра Науменка, Інни Сімакіної, Тухана Едієва здійснили повторний візит до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства.

Чернігівський ПТПІ є установою під загальним управлінням Державної міграційної служби України, призначеною для тимчасового тримання мігрантів із неврегульованим статусом, які підлягають адміністративному видворенню за межі України в примусовому порядку. Пункт офіційно введений в експлуатацію 18 липня 2008 року та розрахований на одночасне утримання до 208 осіб.

За результатами моніторингу, проведеного представниками Єврокомісії у 2009 році, Чернігівський ПТПІ було визнано однією з п’яти найкращих установ такого типу в Європі. Тут перебувають як особи, яких повернули в рамках угод про реадмісію, так і мігранти з неврегульованим статусом. На момент моніторингового візиту у ПТПІ перебувало 150 дорослих осіб, з яких 136 чоловіків, 14 жінок та 3 дітей.

Члени моніторингової групи оглянули приміщення установи, ознайомилися з умовами утримання мігрантів, зокрема неповнолітніх та жінок з дітьми, поспілкувалися безпосередньо з мігрантами та адміністрацією установи. Серед скарг, які висловлювали мігранти, – незначний перелік страв у їдальні, неможливість придбання певних лікарських препаратів за державний кошт, обмежений перелік медичних послуг, що можуть надаватись мігрантам в ПТПІ.

Крім того, у закладі не вирішено питання зайнятості мешканців. Монітори національного превентивного механізму відзначили високий рівень організації умов утримання в Чернігівському ПТПІ, наголосивши водночас на необхідності виділення окремого приміщення для проведення релігійних обрядів різних конфесій почергово, а також забезпечення мігрантам постійного доступу до послуг Інтернет і мобільного зв’язку.

Крім того, у Чернігівському ПТПІ було виявлено тримання двох неповнолітніх мігрантів – громадян Бангладеш, які перебувають там вже майже півроку, але їм не призначено законного представника, який має представляти їхні інтереси в судах, інших органах державної влади, що є грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства України.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та направлені до Державної міграційної служби України.

Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.