Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.02.2018   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Сумах юристи обговорювали питання внутрішньо переміщених осіб в контексті останніх законодавчих змін

В прес-центрі «SumyNews» відбулося засідання круглого столу на тему: «Ефективні шляхи вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб в контексті останніх законодавчих змін».

Про загальну характеристику розвитку правового захисту ВПО в Сумському регіоні з самого початку озброєного конфлікту на сході України розказав Володимир Виноградов, юрист, виконавець проекту «Захист населення, що постраждало від конфлікту», який на території Сумської та Чернігівської областей реалізується Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини. Він наголосив на тому, що запорукою ефективної діяльності в цьому напрямку є консолідація зусиль державних установ, громадських організацій, які займаються правовим захистом та соціальною допомогою переселенцям. «За час роботи нашої організації, з самого початку реалізації проектів, впроваджених Данською радою, було дано відповіді більш ніж на три тисячі звернень від переселенців», - зауважив пан Володимир.

Дуже вдалим прикладом такої співпраці взаємодія з громадською організацією «Самаритяни Сумщини», вдалося налагодити безперервний та ефективний правовий захист переселенців не тільки в обласному центрі, а й у віддалених районах області - Ромнах, Шостці, Лебедині, Недригайлові та інших населених пунктах.

У свою чергу, керівник ГО «Самаритяни Сумщини» Владислав Лазаренко розповів присутнім про досвід надання гуманітарної допомоги ВПО в області: «Майже з початку конфлікту на Сході України ми допомагаємо тим, хто попав в складні життєві обставини та відноситься до пільгових категорій. В рамках проекту гуманітарної допомоги UKR1502, якій впроваджується Міністерством зовнішніх справ ФРН у контакті з Посольством ФРН в Україні, Спілкою Робітничих Самаритян Німеччини, Спілкою Самаритян України для підтримки внутрішніх переселенців із зони АТО та з окупованого Криму, люди мали можливість отримати деякі продукти, дитяче харчування, підгузки, медикаменти. Відповідно до наявності та пори року ми видавали теплі речі, ковдри та постільну білизну».

До участі в заході долучилися й представники системи БВПД Сумщини - начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Жалковський, головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Андрієнко та заступник директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна. Володимир Жалковський розповів про особливості процесу захисту прав переселенців в кримінальних провадженнях також він зазначив, що фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області працюють із вказаною цільовою аудиторією та завжди раді прийти на допомогу всім, хто її потребує.

Присутні ділилися власним досвідом роботи з внутрішньо переміщеними особам, учасники мали змогу прокоментувати почуте, висловивши власну думку.

Так заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Мусіяка зазначила, що найактуальнішою проблемою для усіх переселенців зі сходу України була і залишається відсутність житла. Нажаль, в Україні досі не розроблено конкретних програм і механізмів щодо забезпечення житлом усіх, хто цього потребує. За умови вирішення житлового питання люди активніше б інтегрувалися в приймаючі громади та наважувалися б на переїзд з окупованих територій. З важливістю цього питання погодились усі учасники круглого столу.

Наприкінці заходу присутні зробили висновок про необхідність посилення подальшої взаємодії між представниками державних структур та громадськості.

Проект «Захист прав, зниження ризиків та посилення гуманітарної допомоги ВПО та населенню, постраждалим внаслідок конфлікту в Україні» впроваджується Данською радою у справах біженців у партнерстві з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.