Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.02.2018   22:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Сумські правозахисники розповіли переселенцям про програму «Доступне житло»

Юристи Чернігівського громадського комітету захисту прав людини провели в Сумах круглий стіл на тему «Як працює програма «Доступне житло для ВПО». На зустріч були запрошені представники обласних та міських установ та структур, громадські організації, що опікуються проблемами переселенців, а також самі внутрішньо переміщені особи, які хотіли би дізнатися про можливість участі в програмі «Доступне житло».

Відсутність власного житла - це проблема, яка об’єднує усіх людей, які покинули домівки на сході України та переїхали у безпечні населенні пункти. Придбати його за власні кошти мають можливість лише одиниці. Усім іншим потрібна стороння підтримка. Тож на заході переселенці мали можливість дізнатися про шляхи отримання такої допомоги від держави, умови участі в програмі «Доступне житло», дії після подання документів на участь, нюанси реалізації програми та інші актуальні питання.

Володимир Виноградов, виконавець проекту «Захист населення, що постраждало від конфлікту», який на території Сумської та Чернігівської областей реалізується Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини» докладно розповів про прийняття програми та умови участі, відповів на усі запитання, які виникали у слухачів. Серед них найбільш актуальними були питання щодо порядку фінансування програми, можливості вибору забудовника та квартири, укладання договору та безпосередній перерахунок коштів. Особливу увагу було приділено переліку документів, які необхідно зібрати для участі у програмі «Доступне житло».

Загалом, під час проведення заходу висказувалися різні точки зору. Як зазначила Катерина, мати трьох дітей, яка зараз знаходиться у декретній відпустці (фото 1), в м. Суми її родина переїхала з Луганська три роки тому, наймолодша дитина народилася вже тут, тож проблема власного житла для них дуже гостра. Програма «Доступне житло» - це непоганий шанс, яким родина Катерини спробує скористатись, але жінка зазначила, що їй хотілося б відчувати більшу, гарантовану підтримку від держави.

Були і протилежні думки, так Олексій (фото 2), каже, що для його родини, яка складається з двох працюючих дорослих та однієї маленької дитини, сума у 50% відсотків від вартості квартири, яку треба знайти одразу на покупку житла, просто непідйомна. Люди приїжджають з окупованих територій не маючи засобів існування, найбільш дієвим, на його думку, було б кредитування з адекватною процентною ставкою.

Відмітимо, що це не перша зустріч юристів Чернігівського громадського комітету захисту прав людини з переселенцями на актуальну тему реалізації програми «Доступне житло». За січень-лютий на цю тему відбулися лекції для ВПО в м. Недригайлів, Ромни, Лебедин та Суми.

Проект «Захист прав, зниження ризиків та посилення гуманітарної допомоги ВПО та населенню, постраждалим внаслідок конфлікту в Україні» впроваджується Данською радою у справах біженців у партнерстві з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.