Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

16.08.2018   21:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Торгівля людьми: дії щодо попередження

За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч українців. Щороку в Україні ідентифікується близько 200 жертв. Втім, як зазначають профільні експерти, ця цифра у рази більша, адже не всі постраждалі усвідомлюють своє становище або ж хочуть про це розповідати.

Про заходи, які здійснюються у сфері протидії торгівлі людьми на Чернігівщині, та супутні проблеми говорили сьогодні під час «круглого столу» за участі заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович, заступника голови Чернігівської ОДА Наталії Романової, представників усіх дотичних структур як обласного, так і загальнодержавного рівнів.

Заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович: «На національному рівні питання стоїть дуже гостро. Проблеми є в кожному регіоні. Наша мета — визначити їх та напрацювати відповідний механізм, що дозволить реагувати на випадки торгівлі оперативно та якісно.

Нормативне регулювання — це добре, але небайдужа позиція кожного з нас є ключовим елементом, щоб усі законодавчі нормативи працювали. Маємо так організувати роботу на місцях, щоб люди знали, куди звертатися, і в них не виникало сумнівів щодо компетенції фахівців.

Один з ключових напрямів — потужна інформаційна кампанія. Варто детально продумати, як донести інформацію до громадян.

Особлива увага трудовій зайнятості. Адже попередженню торгівлі людьми сприяє відповідне реагування на такі проблеми як легалізація доходів, підвищення рівня заробітної плати і ефективні умови праці».

На переконання Наталії Романової, до превентивної роботи слід активно залучати й об’єднані територіальні громади. Адже на місцях можна більше дізнатися інформації про потенційних потерпілих, щоб своєчасно вжити відповідні попереджувальні заходи чи надати необхідну допомогу.

Наталія Романова: «На Чернігівщині у сфері протидії торгівлі людьми органи влади тісно співпрацюють з громадськими організаціями. Розуміємо, що реагувати треба не безпосередньо на факт, а сприяти попередженню цього явища, підвищити обізнаність вразливих груп населення щодо нових тенденцій у сфері торгівлі людьми, зокрема через трудову експлуатацію. До речі, в Україні об’єктами такої експлуатації найчастіше стають чоловіки, жінки ж страждають від сексуального рабства».

Варто зазначити, що в області впродовж 2013-2018 років статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 36 осіб, з них 18 чоловіків та 18 жінок. У 13 випадках мала місце сексуальна експлуатація, у 23 — трудова та один випадок — примушування до жебрацтва. Зокрема, 35 осіб постраждали за межами України. У 2017 році відповідний статус отримали 11 осіб, цьогоріч — 4.

Серед проблемних питань — збільшення фактів встановлення фіктивного батьківства та фіктивних шлюбів жінок з іноземцями, які прагнуть українського громадянства. Після укладення такого шлюбу вони мають повне право вчиняти будь-які дії зі своїми дітьми, в тому числі вивозити за кордон без згоди матері.

Одним із ключових моментів є трудова міграція: бажаючи отримати великі заробітки, люди виїжджають в інші регіони та країни. Вихід є — створення нових робочих місць. Тут теж потрібна допомога об’єднаних територіальних громад.

До речі, наразі в області служба зайнятості проводить дослідження щодо виявлення наявних трудових ресурсів. Паралельно вивчаються промислові та непромислові зони. Що пропонується зробити: у трудонадлишкових районах, де люди не готові виїжджати, відкрити філії потужних виробництв, що діють на Чернігівщині.

Заступник Міністра соціальної політики закликала учасників заходу посилити співпрацю всіх структур, відповідальних за протидію торгівлі людьми та допомогу постраждалим.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.