Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

21.08.2018   19:38Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Прилуцькому відділі поліції та в ІТТ виявлено порушення вимог законодавства щодо забезпечення належних умов тримання в установах

Моніторингова група у складі працівника Секретаріату Уповноваженого України Олени Темченко, регіонального координатора зі взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Чернігівській області Алли Лепехи та монітора Національного превентивного механізму Сергія Бурова відвідали Прилуцький ВП Головного управлыння Національної поліціх в Чернігівській області та ізолятор тимчасового тримання.

На час моніторингового візиту до відділу поліції в кімнаті для затриманих особи не утримувалися. Відповідно до наданих членам моніторингової групи документів упродовж 2018 року до кімнати громадяни не поміщалися. Під час її огляду слідів перебування та утримання в ній людей не виявлено. Водночас установлено, що на вхідних дверях до кімнати для затриманих відсутня табличка з відповідною назвою, кімната належним чином не опломбована, що не виключає можливості несанкціонованого поміщення та утримання в ній осіб.

Викликає занепокоєння те, що працівники чергової частини не володіють необхідними знаннями щодо дотримання прав вразливих груп населення на безперервне лікування. Зокрема, оперативний черговий данного відділення поліції не має інформації про те, де в місті впроваджена замісна підтримувальна терапія, а також порядок дій під час доставлення осіб, які її потребують. Не змогли працівники відділення поліції вказати особливості застосування заходів примусу і до осіб, які отримують антиретровірусну терапію. Турбують також і факти відсутності кімнати для проведення слідчих дій та конфіденційних побачень. Службові кабінети не мають інформаційних табличок із зазначенням посади та прізвищ працівників поліції.

Не забезпечено доступ до інформації про права людини, зокрема порядку звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, у вестибюлі відсутня документація для відвідувачів: зразки заяв, порядок подання звернення і т.п. Доступ маломобільної категорії населення до адміністративної будівлі ускладнений через невідповідність пандусу на сходах центрального входу будівельним нормам. Кімната для прийому громадян знаходиться у недоступному для громадян місці.

На момент здійснення візиту в Прилуцькому ІТТ утримувалося дві особи. Члени моніторингової групи поспілкувалися з кожним із них. Скарг на умови утримання чи неналежне ставлення з боку працівників ІТТ від утримуваних осіб не надходило. Претензій щодо надання безоплатної та медичної допомоги вони не мали. Водночас, було виявлено низку порушень вимог національного законодавства щодо забезпечення належних умов тримання в установі. Камери ІТТ розташовані в напівпідвальному приміщенні. В приміщенні ІТТ відсутній душ, природна вентиляція. Рушники, постільна білизна зношені, мають сірий вигляд та потребують заміни. Керівництвом ІТТ порушуються вимоги наказу МВС України щодо дотримання норм забезпечення постільною білизною. Так, у одного з утримуваних на момент візиту було відсутнє простирадло.

За результатами візитів підготовлені звіти, які будуть направлені керівництву Міністерства внутрішніх справ України.

Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.