Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

01.07.2019   22:55Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Стандарти належного поводження в місцях попереднього ув’язнення: круглий стіл в Чернігів

До Міжнародного дня на підтримки жертв катувань за ініціативи відокремленого підрозділу громадської організації «Україна без тортур» у Чернігівській області відбувся круглий стіл на тему: “Стандарти належного поводження в місцях попереднього ув’язнення» для начальників установ виконання покарань, начальників слідчих ізоляторів ДКВС України, психологів відділів соціально-виховної та психологічної роботи установ виконання покарань та слідчих ізоляторів ДКВС України.

В Академії Державної пенітенціарної служби за участі начальника відділу нормативно-правового забезпечення прав людини на належне утримання Департаменту реалізації національного превентивного механізму Ірини Савицької та голови ГО «Україна без тортур» Олександра Гатіятулліна, регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Тетяни Коренькової, регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алли Лепехи, громадського монітора НПМ Дмитра Науменка було проведено круглий стіл для начальників установ виконання покарань, начальників слідчих ізоляторів ДКВС України, психологів відділів соціально-виховної та психологічної роботи установ виконання покарань та слідчих ізоляторів ДКВС України.

Основними системними проблемами осіб, що були ув’язнені чи заарештовані в Україні, є неналежні умови тримання під вартою, погане поводження та неналежне розслідування за скаргами на погане поводження. Такий аналіз дотримання прав людини в українських закладах виконання покарань, проведений Секретаріатом Урядового уповноваженого з прав людини та був оприлюднений у ході «круглого столу» начальником відділу нормативно-правового забезпечення прав людини на належне утримання Департаменту реалізації національного превентивного механізму Іриною Савицькою.

Під час заходу було обговорено запровадження на національному рівні превентивних механізмів для попередження катування в закладах ув’язнення, відповідно до Факультативного протоколу ООН до Конвенції проти тортур, ратифікованого Україною влітку поточного року. Як було зазначено у ході засідання, сучасний стан дотримання прав та свобод ув’язнених чи заарештованих в Україні осіб поки що далекий від загальновизнаних міжнародних норм.

Учасники круглого столу обговорили звіт Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Документ підготовлено за підсумками візиту місії комітету, який відбувся у грудні 2017 року. За результатами оприлюдненого звіту Комітет Ради Європи закликає українську владу невідкладно вжити заходів, щоби подолати жахливу ситуацію у в’язницях. Зазначається, що більшість відвіданих установ позбавлення волі вразили «поганими, а часом навіть жахливими умовами». На думку місії, це може бути результатом дуже малої кількості працівників в’язниць. Умови праці в’язнів не відповідають вимогам законодавства, міжнародним стандартам і за більшістю показників можуть розцінюватися як нелюдське поводження з людьми.

Серед позитивних зрушень, які відбулися у цій сфері протягом останніх років, на думку учасників заходу, стала відкритість діяльності вітчизняної пенітенціарної системи. Серед здобутків реформування пенітенціарної системи відзначається якісно новий рівень взаємодії органів виконання покарань і правозахисних організацій.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.