Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

05.02.2020   15:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Результати моніторингового візиту до ІТТ у місті Мена на Чернігівщині

Моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірини Жмаки, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Алли Лепехи та громадського монітора Дмитра Науменка здійснено моніторинговий візит до Ізолятора тимчасового тримання № 4 (м. Мена) ГУНП в Чернігівській області.

Під час візиту було оглянуто приміщення ІТТ, проаналізовано наявну документацію та досліджено умови перебування затриманих осіб.

На момент перевірки, згідно з отриманою інформацією, в ІТТ перебувала одна особа. Під час конфіденційного спілкування із затриманим скарг на неналежне чи жорстоке поводження з боку працівників ІТТ не надходило.

За результатами аналізу відомостей, зазначених в книгах та журналах, вивчення особових справ затриманих, можна зробити висновок про законність тримання осіб в ІТТ.

Ізолятор тимчасового тримання розташований в одній будівлі з Менським відділом поліції ГУНП в Чернігівській області. Будівля побудована в 1997 році, загалом її стан задовільний, проте більшість приміщень потребують ремонту (деякі приміщення відремонтованим власними силами співробітників ІТТ).

Умови перебування затриманих осіб в ІТТ не відповідають міжнародним та національним стандартам належного поводження. Зокрема, в камерах немає достатнього природного та штучного освітлення; затримані особи не мають можливості самостійно відкрити вікна для провітрювання камер. Температурний режим в більшості камер не відповідає визначеним стандартам, через що наказом керівника ІТТ призупинено функціонування трьох з них.

Крім того, у порушення вимог Європейських пенітенціарних правил, жоден з працівників ІТТ не має спеціальної підготовки щодо надання домедичної допомоги.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.