Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

23.04.2020   17:46Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В умовах карантину збільшуються факти скоєння домашнього насильства

23 квітня відбулася онлайн-нарада за участю представників державних органів та установ Чернігівщини, на які покладено функції з питань запобігання та протидії домашньому насильству, жорстокому поводженню з дітьми, та оперативне реагування на факти скоєння насильства в умовах карантину.

Через впровадження карантинних обмежень для боротьби з пандемією коронавірусу світом шириться хвиля домашнього насильства. Про це заявляють світові медіа, політики та правозахисні організації.

Зараз активно досліджують цифри з національної «гарячої лінії» з питань домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. За тиждень кількість звернень, які стосуються саме домашнього насильства, збільшилася майже вдвічі. Тобто прийняли понад 300 звернень виключно випадків, які стосувалися домашнього насильства, а це на 130 більше, ніж тижнем раніше. Про це зазначив В’ячеслав Голуб – в.о. директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

На жаль, непоодинокими є випадки скоєння насильства над дітьми та жінками на Чернігівщині.

В групі ризику зараз перебувають не лише ті сім’ї, в яких насильство трапляється постійно, а й ті, які перебуваючи в умовах вимушеної самоізоляції, тимчасово втратили роботу, відчули погіршення фінансового і матеріального стану, що разом з психологічним тиском в суспільстві може викликати агресію та напругу в сім’ї.

До обговорення подальшої роботи із запобігання та протидії домашньому насильству в умовах самоїзоляції доєдналися представники структурних підрозділів Департаменту та Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, Служби у справах дітей облдержадміністрації, Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наразі серед населення проводиться інформаційна кампанія: поширення постерів – як захиститись від домашнього насильства в умовах карантину.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.