Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

15.07.2020   16:57Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Замглайському психоневрологічному інтернаті на Чернігівщині виявили ряд порушень

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Алла Лепеха здійснили моніторинговий візит до комунального закладу «Замглайський психоневрологічний інтернат» Чернігівської обласної ради. Це спеціалізований заклад, де надають допомогу та забезпечують догляд молодим жінкам з ментальними вадами.

Члени моніторингової групи ознайомилися з умовами проживання, організацією харчування, рівнем побутового та медичного забезпечення мешканців інтернату, а також станом забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

На час проведення моніторингового візиту у закладі перебувало 103 підопічні, це молоді жінки віком від 18 до 35 років. Інтернат розміщений у двоповерховій будівлі, яка побудована 52 тому. Жінки проживають в кімнатах по 2-6 осіб, 15 з них перебувають у відділенні підтриманого проживання.

Усі вони отримують належний догляд як з боку персоналу закладу, так і завдячуючи численним волонтерам. Зроблено капітальний ремонт в пральні, у відділенні підтриманого проживання, майже у всіх кімнатах встановлені нові вікна.

Підопічні позитивно відзивалися про персонал та адміністрацію інтернату, про дбайливе ставлення персоналу до них. Під час візиту було встановлено, що підопічні забезпечені раціональним чотириразовим харчуванням, первинну медичну допомогу отримують відповідно до декларацій, укладених з сімейним лікарем. Підопічні займаються у різних гуртках, облаштований комп’ютерний клас є належним чином організована працетерапія.

Членами моніторингової групи з’ясовано, що в закладі здійснюється комплекс протиепідемічних заходів, покликаних перешкодити потраплянню на його територію коронавірусної хвороби, установа забезпечена засобами індивідуального захисту. З метою ізоляції підопічних, в яких може бути виявлені ознаки хвороби, облаштовано ізолятор на 8 ліжко-місць. На час проведення візиту в закладі були відсутні особи з ознаками гострої респіраторної хвороби та підвищеною температурою. Проте температурний скринінг підопічних проводиться не кожного дня, відсутні графіки щоденного вологого прибирання, дезкилимки.

Водночас було виявлено окремі порушення.

Територія та приміщення установи не повною мірою є інклюзивними, пандус не відповідає вимогам будівельних норм. Декілька осіб з інвалідністю, які пересуваються за допомогою колясок колісних, проживають у кімнатах на другому поверсі.

Інформаційні стенди, розміщені в установі, не мають адрес та телефонів посадових осіб і гарячих ліній, на які підопічні можуть звертатися у разі порушення їхніх прав та інтересів. Зокрема, не розміщено інформацію про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За результатами моніторингового візиту до відповідних органів влади буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення недоліків в організації діяльності закладу.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.