Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.06.2022   18:17Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Питання щодо документування воєнних злочинів обговорювали в Чернігові

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, заступник директора Олеся Пирковська, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Анатолій Леоненко провели зустріч з начальником управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Анатолієм Біленко, прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури Анастасією Симоненко та начальником відділу процесуального керівництва Дмитром Гресь. Темою розмови було обговорення фіксування воєнних злочинів.

Під час зустрічі сторони напрацювали алгоритм дій щодо збору необхідних відомостей та інформації про осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів та досягнули домовленостей щодо проведення спільних навчальних заходів з метою інформування громадян про документування воєнних злочинів та координації взаємодії у цій сфері.

Воєнний злочин — свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни. Збірне поняття у міжнародному праві, що об’єднує групу серйозних порушень правил ведення бойових дій («закону війни») та норм і принципів міжнародного гуманітарного права, що вчиняється умисно або через грубу необережність.

Приклади воєнних злочинів:

катування та біологічні експерименти;

незаконна депортація напад на незахищені і ті, які не являються військовими цілями міста, села, житла чи будівлі або їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів;

умисне завдання ударів по будівлях, призначених для цілей релігії, освіти, мистецтва, науки або благодійності, історичним пам’ятникам, госпіталям та місцям зосередження хворих і поранених, за умови, що вони не є військовими цілями;

умисні напади на цивільне населення як таке або окремих цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі у воєнних діях;

здійснення нападу не вибіркового характеру, що зачіпає цивільне населення або цивільні об’єкти, коли відомо, що такий напад буде причиною великої кількості смертних випадків та поранень серед цивільних осіб.

Приклади воєнних злочинів:

поранення чи вбивство цивільних осіб; катування, фізичне насилля, зґвалтування, нелюдське поводження чи позбавлення волі;

насилля щодо медичного персоналу;

використання цивільних для прикриття військових (живі щити);

депортації та незаконне переміщення населення;

примушування громадян до участі у військових діях проти власної держави;

пошкодження або знищення цивільної інфраструктури, а також пограбування цивільного населення;

знищення культурних та освітніх закладів;

пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо);

відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги;

умисне нанесення ударів по персоналу, транспорту, обладнанню пов’язаному з наданням гуманітарної допомоги.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.