Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

08.12.2022   13:40Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Реєстрація народження дитини, у разі її народження до спливу 10 місяців після припинення шлюбу з колишнім чоловіком

До приймальні проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні» в м.Чернігові звернулися чоловік та жінка, які мали стосунки без державної реєстрації шлюбу. Від цих стосунків у них народилася дитина. Так як дитина народилася до спливу 10 місяців після припинення шлюбу з попереднім чоловіком, дитину зареєстрували у Відділі реєстрації актів цивільного стану відповідно до п. 2 ст. 122 Сімейного кодексу України, де в графі батько було вказано колишнього чоловіка, прізвище і по батькові також колишнього чоловіка, який не є біологічним батьком.

Відповідно до норм чинного законодавства, а саме ч. 3 ст. 122 Сімейного кодексу України передбачено, що жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу 10 місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу РАЦС спільну заяву про невизнання колишнього чоловіка батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Тобто, у даному випадку, при державній реєстрації народження повинні бути присутні три особи: колишнє подружжя та чоловік, який вважає себе батьком дитини. Якщо цього не відбулося, дитина записується на колишнього чоловіка.

В даному випадку спільну заяву до органу РАЦС не подавалася, і дитина записана на не біологічного батька.

В цьому випадку порушені права дитини, біологічного батька і колишнього чоловіка. Для виправлення цієї ситуації Юристом приймальні було підготовлено позовну заяву до суду про визнання батьківства та внесення змін в актовий запис про народження. Судом було винесено рішення про задоволення позовних вимог. Встановлено батьківство біологічному батьку дитини та приведено до відповідності документи про народження.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.