Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.01.2023   18:30Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Реєстрація шлюбу, якщо немає 18 років

Рішення вийти заміж або одружитися повинно робитися добровільно, без страху, примусу чи надмірного тиску. За даними Державного комітету статистики України ранні шлюби більш притаманні жінкам, ніж чоловікам, до того ж їх кількість в Україні поступово зменшується.

До приймальні проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні» в м.Чернігов звернулася молода пара з проханням допомогти їм реалізувати своє право на шлюб. Під час консультування пара розповіла, що вони давно знайомі, між ними склалися теплі, щирі стосунки, мають один до одного взаємне почуття любові та поваги. Однак відділ державної реєстрації актів цивільного стану відмовив їм у прийнятті заяви про реєстрацію шлюбу через те, що вона неповнолітня.

Юристом приймальні було роз’яснено законодавство України, відповідно якому за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. До участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Юристом було підготовлено позовну заяву до суду про надання дозволу на шлюб.

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи суд задовольнив заяву про надання дозволу на шлюб і молода пара найближчим часом зможе реалізувати своє право на шлюб.

Сімейні відносини в України врегульовані, у першу чергу, Конституцією України і Сімейним кодексом. У статті 51 Конституції України зазначено, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, де кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї.

Згідно із Сімейним кодексом і Законом «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», шлюб повинен бути зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану, і обоє із майбутніх членів подружжя повинні надати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.