Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.01.2023   01:57Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Встановлення факту смерті на непідконтрольній території

До приймальні проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні» в м.Чернігові звернулася жінка, у якої помер чоловік. Місце смерті чоловіка на сьогодні знаходиться на тимчасово окупованій території України. Вона звернулася до відділу ДРАЦС на підконтрольній уряду України території із заявою про проведення державної реєстрації смерті та в видачі свідоцтва про смерть чоловіка, на що отримала відмову, оскільки надані документи не відповідають вимогам чинного законодавства України.

Через це жінка не могла реалізувати своє право на спадщину, оскільки не мала на руках свідоцтва про смерть українського зразку.

До 07 травня 2022 року свідоцтво про смерть видавалося виключно на підставі рішення суду про встановлення факту смерті на непідконтрольній території.

07.05.2022 року набрав чинності Закон України від 21 квітня 2022 року № 2217-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України”, яким зокрема внесено зміни до частини третьої статті 9 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, відповідно до якої будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Не дивлячись на зміни у законодавстві, відділом ДРАЦС було надано відмову у реєстрації смерті. Юристом приймальні в м.Чернігові було підготовлено заяву до суду про встановлення факту смерті.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації стану факту смерті.

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справ в усіх судових інстанціях звільняються: заявники – у справах за заявами про встановлення факту смерті поданих у зв’язку із воєнним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Справа була розглянута судом протягом 5 днів з дня подачі заяви до суду. Судом встановлено факт смерті, найближчим часом жінка зможе оформити документи належним чином та вступити у спадок.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.