Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.04.2023   15:09Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Зняття з реєстрації особи, яка зареєстрована в квартирі, але не проживає

До чернігівської приймальні проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy, звернулася жінка 1940 року народження з питанням неможливості отримати субсидію, у зв'язку із тим, що в квартирі зареєстрований чоловік, який багато років не проживає, не користується житлом та не сплачує за комунальні послуги.

Відповідно до внесених змін у Закон України «Про надання публічних послуг щодо декларування та реєстрацію місця проживання» (ст. 18), які набули чинності 21 січня 2023 року, власник житла, без звернення до суду може зняти з реєстрації іншу зареєстровану особу.

Але у нашому випадку ЦНАП відмовив у знятті з реєстрації людини без рішення суду.

Юристом приймальні проекту в м.Чернігів було підготовлено пакет документів та складено позовну заяву до суду про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням на підставі:

- ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

- ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

- ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

- ст. 71 ЖК України, при тимчасовій відсутності без поважних причин наймача або членів його сім’ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Судом в короткі терміни було розглянуто справу та прийнято рішення про зняття особи з реєстрації, яка не проживає, не користується, не має особистих речей у квартирі та не сплачує за комунальні послуги більше ніж 6 місяців. Тепер жінка може скористатися правом на отримання субсидії та заощаджувати на отриманій пенсії.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.