Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.12.2005   23:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Обласна Феміда святкує новосілля

Після урочистого перерізання червоної стрічки в.о. голови Апеляційного суду Області Неля Ющенко показала гостям, на який чудовий Палац правосудця перетворили будівельники підприємств «Чернігівцивільбуд» та «Чернігівоблбуд» занедбане приміщення. Усі чотири поверхи будівлі, загальна площа якої 4520 квадратних метрів, сяють після євроремонту.  6 залів судових засідань,  просторий актовий зал на 158 місць, куточки відпочинку для людей у мантіях на 2 і 3 поверхах, судовий архів та бібліотека на 4-ому, система вентиляції і кондиціювання повітря, - ось неповний - перелік того, що допомагатиме суддям та працівникам суду забезпечувати якісне правосуддя. Оновлено також подвір'я і дах. Для зовнішньої охорони на фасаді встановлено 5 відеокамер спостереження.

Як зазначив під час церемонії І.Балаклицький, ремонт приміщення здійснено повністю за бюджетні кошти, що є реальним проявом турботи держави про служителів Феміди.

За словами начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернігівській області  Володимира Вовченка, нині в судах області працює близько 200 суддів та більше півтисячі працівників апарату судів. Кожного року їх кількість збільшується, що обумовлено, насамперед, зростанням навантаження на суди. Якщо десять років тому на кожного суддю припадало 28,4 справи на місяць, у 2000-ому - 42,4 справи, то цього року 96,5. Тенденція ця свідчить, що люди все частіше звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів. Лише за І півріччя цього року місцевими судами області розглянуто 2225 кримінальних справ, 17194 цивільних та 43242 справи про адміністративні правопорушення. А це вже ознака наближення до громадянського суспільства, яке є обов'язковою умовою для кожної демократичної держави.

Звичайно, і в судовій системі є певні огріхи. Але поступово вони виправляються в процесі судово-правової реформи, яка триває від започаткування української незалежної судової влади. З того часу вже чимало зроблено для покращення якості правосуддя. Зокрема, у нашій області нещодавно урочисто відкрито новозбудоване приміщення Корюківського районного суду. Нове приміщення отримав Апеляційний суд. За три останні роки зусиллями судової адміністрації поліпшено умови для роботи 9 судів за рахунок надання нових приміщень і 7 судів - за рахунок проведення поточних та капітальних ремонтів.

Говорячи про матеріально-технічне забезпечення судів та суддів, Володимир Вовченко відмітив, що значне покращення в цій сфері відбулося після утворення державної судової адміністрації. Так, у цьому році, крім будівництва та ремонту приміщень суді, територіальне управління державної судової адміністрації України забезпечило всі місцеві суди області обладнанням для фіксування судового процесу. Тепер клопотання кожної із сторін по справі про фіксацію судового процесу технічними засобами може бути задоволене.

Та все ж цілі судово-правової реформи ще не досягнуті. Своє переконання про необхідність поглиблення реформування судової гілки влади неодноразово висловлював Президент України Віктор Ющенко. На розгляді в парламенті знаходяться законопроекти, якими передбачено створення реєстру судових рішень, щоб кожний зміг через мережу Інтернет ознайомитися з будь-яким судовим рішенням. Звичайно, конфіденційність осіб, які фігурують у справі, при цьому буде збережено. Передбачається також створення нових органів, а саме дисциплінарних комісій суддів, які шляхом розгляду питань про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності покликані не допускати свавілля в суддівському корпусі. Більш прискіпливим планується зробити відбір на посади суддів.

В стадії утворення знаходиться система адміністративних судів. На сьогодні працює лише Вищий адміністративний суд України, формуються апеляційні адміністративні суди. Чернігівський  окружний  адміністративний суд, юрисдикція якого буде розповсюджуватися на Чернігівську область, складатиметься з п'яти суддів. Обласне управління судової адміністрації розглядає кілька варіантів приміщень для адміністративного суду. Зрозуміло, що без нього суд теж не зможе працювати. Зараз для вирішення спорів в порядку адміністративного судочинства люди можуть звертатися до загальних та господарських судів.

Головне завдання нині - завершити формування усіх передбачених законодавством судових органів, досягти найвищого рівня забезпеченості судів і суддів, тобто створити захищену від будь-якого впливу ефективну судову систему, здатну надійно захищати права і свободи громадян.

Суспільство завжди покладало великі надії на суддів, покликанням яких є справедливе правосуддя, створення для людини гарантій захисту своїх прав. Тепер, коли у нас немає сфер діяльності, які не підпадали б під юрисдикцію суду, суддя стає визначальною постаттю розбудови демократичної держави. Також Володимир Вовченко переконаний, що завдяки консолідації зусиль усіх гілок влади проблеми судової влади знайдуть своє вирішення, і Україна отримає надійну опору справедливості та правосуддя.

 

«Деснянська правда», 15 грудня 2005 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.