Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

23.01.2006   23:26Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Громадська організація «Аратта» вирішує проблеми малозабезпечених і багатодітних сімей області

Як повідомила журналістам пані Філатова, минуло вже два роки відтоді, як “Аратта” розширила поле своєї діяльності – в трьох районах області відкрилися її філіали. “Це означає, що малозабезпечені та багатодітні родини у Городянському, Щорському та Менському районах мають можливість отримувати допомогу”, - наголосила В. Філатова.

 

Розповідаючи про діяльність цієї громадської організації, її керівник навела таку статистику: з часів заснування “Аратти” (з червня 1998 року) завдяки постійній підтримці директора британської благодійної організації Тоні Б’юделла діти з малозабезпечених родин і дитячих будинків отримали близько 125 тонн гуманітарної допомоги. Упродовж семи років діяльності “Аратти” її активісти постійно допомагають 150 родинам, в яких виховується 250 дітей.

 

Щорічно понад 200 дітей відвідують різноманітні безкоштовні гуртки та клуби. 30 будинків-інтернатів та інших дитячих закладів області регулярно отримують гуманітарну допомогу. Також діти “Аратти” мають можливість отримати психологічну допомогу, безкоштовно користуватися послугами масажиста та перукаря. Влітку вони відпочивають та оздоровлюються в екологічних таборах.

 

Представники організації з районів розповіли журналістам про труднощі, з якими їм довелось стикнутися на початковому етапі роботи. За їх словами, знадобилося чимало часу для того, щоб знайти приміщення для громадських центрів. Багато зусиль довелося докласти до залучення волонтерів для надання допомоги багатодітним та малозабезпеченим родинам. “Однак вдячність дітей того варта”, - зауважили вони.

 

Про проект “Разом у майбутнє”, який організація реалізовуватиме і цього року, журналістам розповіла його керівник Тетяна Маринащенко. Цей проект спрямований на забезпечення зайнятості підлітків (13-18 років) з малозабезпечених та багатодітних родин. “Такий підхід дає можливість уберегти їх від впливу вулиці”, - зауважила пані Маринащенко. За рекомендацією обласного управління у справах сім’ї та молоді, Служби у справах неповнолітніх для участі в проекті відібрано близько 50 підлітків.

 

У вільний від навчання час вони відвідують концерти, театральні вистави, переглядають фільми. “Аратта” допомагає їм освоїти комп’ютер (програма “Комп’ютерна грамота”), вивчити англійську мову (програма “Розмовна англійська”). За допомогою програми “Правовий всеобуч” підліткам пояснюють їх права та обов’язки.

 

Отже, досвід громадської організації “Аратти” демонструє ефективність такої форми роботи з малозабезпеченими та багатодітними родинами. Учасники зустрічі дійшли висновку, що досвід треба поширювати на інші райони Чернігівської області, а також залучати до благодійництва побільше місцевих меценатів.

 

Чернігівський прес-клуб реформ

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.