Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.02.2006   21:08Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура вступилася за селян

По захист своїх інтересів представники громад звернулись до прокуратури. Позови до суду були нею подані наприкінці січня 2006 року. Від тих пір становище почало трошки змінюватися. За інформацією прокурора району Володимира Шведа, певна частина обіцяних актів тепер усе-таки виготовляється. Але, по-перше, це частина незначна, а, по-друге, і її шлях до видачі людям "на руки" може розтягтися. Тому долю угод і грошей усе одно має вирішувати суд — вважає прокурор.

 

Особливої "пікантності" цій історії додає те, що ненадійну фірму-виконавця селянам рекомендував свого часу профільний підрозділ районної адміністрації. Але в повній мірі "підстрахувати" громади при цьому він чомусь не спромігся. Зокрема, навіть тексти угод, як тепер видно, були виписані недосконало. Говорить начальник відділу представництва інтересів громадян і держави в судах проокуратури Чернігівської області Лілія Федорченко:

 

   Там записаний "термін дії угоди", але нема чіткого терміну виконання зобов’язань. Фірма-виконавець, якщо вона недобросовісна, може "зіграти" на цьому й тлумачити свої зобов’язання так, як їй треба.

 

По інших районах області аналогічні позови дотепер не подавались. Чи там немає в цьому потреби, чи сільради або окремі особи в таких випадках зверталися до судів самі, чи просто скарги ще не встигли надійти — покаже час.

 

 

 

Довідково:

 

Указом Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” від 03.12.1999 року № 1529/99 органи виконавчої влади зобов’язано здійснити організаційні заходи щодо забезпечення видачі в установленому порядку державних актів на право приватної власності на землю. При цьому Кабінетом Міністрів України було затверджено форму такого акту.

 

На сьогоднішній день кількість громадян України, які, відповідно до земельного законодавства, отримали сертифікати (право на земельну частку (пай)) і замінили їх на державні акти (право власності на земельну ділянку), значно зросла.

 

Разом із тим, видача цих актів проводиться без відповідного матеріального забезпечення. Органи місцевого самоврядування змушені залучати кошти населення. Зібравши такі кошти, сільські ради укладають угоди з  підприємствами різних форм власності на виконання робіт по виготовленню актів на земельні ділянки та здійснюють при цьому попередню оплату таких робіт.  На жаль, у багатьох випадках залучені підприємства не виконують узятих на себе зобов’язань і тим завдають шкоди сільським радам та громадянам, які там проживають. А тому конституційним обов’язком органів прокуратури є виявлення таких випадків та вжиття передбачених законом заходів для відшкодування понесених громадянами та органами місцевого самоврядування збитків. Звернення прокурорів до суду з позовними заявами та подальша підтримка цих заяв у судових засіданнях є в подібних ситуаціях найвигіднішим для людей варіантом прокурорських заходів.

 

Прес-служба Прокуратури Чернігівської області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.