Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

12.03.2006   19:14Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міліція попереджає: за “радянським” паспортом голосувати не можна

З того часу минуло вже більше трьох років, але в м.Чернігові та області ще залишилися громадяни, які, чомусь, не бажають розлучатися зі старим і отримати новий Український паспорт. Невідомо якими мотивами керуються такі особи, але для уникнення проблем під час голосування на виборчих дільницях під час майбутніх виборів, співробітники паспортних відділень радять власникам недійсних "радянських" паспортів обміняти їх на паспорти громадян України.

 

Зараз працівники житлово-комунальних установ та районних рад із залученням дільничних інспекторів міліції та працівників паспортної служби готові якнайшвидше надати допомогу таким громадянам в отриманні основного документа громадянина України нового зразку та інтенсивно працюють в цьому напрямку. Тому, прохання до всіх громадян, які ще мають паспорти колишнього СРСР, звернутись, або хоча б повідомити до установ житлово-комунального господарства, безпосередньо до паспортних відділень в районах, або до сільської ради, якщо вони мешкають в селі, з питання отримання нового документа, що засвідчує особу. Вам буде надана необхідна допомога.

 

Також з метою уникнення неприємностей при ідентифікації себе та членів своєї родини в списках виборців правоохоронці радять всім громадянам, терміном до 23 березня, зайти на виборчу дільницю та перевірити правильність внесення до списків виборців відомостей про Вас та ваших родичів. Щоб потім, в день виборів уникнути неприємностей.

 

У випадку виявлення неточностей або помилок ви маєте право, не пізніше 23 березня, звернутись з скаргою до голови дільничної чи окружної виборчої комісії, або до місцевого суду про виправлення помилки. Адже безпосередньо в день голосування суди працювати не будуть. А виправити можна буде лише технічні помилки. Так, згідно п.8 ст.45 "Закону про вибори..." "голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії у день голосування мають право виправляти неточності та технічні описки у списку виборців - неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження, номера будинку, квартири місця проживання - у разі якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування. Таке виправлення засвідчується підписами голови або заступника голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі "Примітка".

 

Скористайтесь наданою вам можливістю і перевірте достовірність занесених до списку виборців відомостей, щоб у подальшому уникнути помилок та конфліктних ситуацій на виборчій дільниці.

 

Василь КОСТЮК,

начальник УМВС України в Чернігівській області,

генерал-майор міліції

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.