Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.06.2006   22:32Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Жінці – гідне становище у суспільстві

Вважаючи себе сильною половиною людства, чоловіки не завжди задумуються над тим, як важко бути жінкою. Жіночі терпіння, доброта, мудрість - далеко не останні чинники збереження миру, спокою і єдності. Політикам не варто ігнорувати ці якості слабкої статі. Тоді, можливо, між ними не було б баталій, що нерідко переходять за межі пристойності. Не було б усього того, що не додає стабільності й авторитету державі. Я переконана: для розв'язання багатьох актуальних проблем, не кажучи вже про такі, як охорона материнства і дитинства, жінки повинні мати гідне представництво у всіх гілках і всіх ланках державно? влади.

Не будемо вдаватися до аргументів активістів феміністичного руху і ратувати за цілковиту рівність обох половин людства. Зрештою, у природи свої закони, які обумовлюють існуючий стан речей, а епоха матріархату давно минула. Та все ж погоджуватися з тим, що поле діяльності українки має обмежуватися хатньою роботою і вихованням дітей, прекрасна стать не збирається, жінки йдуть у політику, займаються бізнесом, успішною діяльністю на керівних посадах доводять свої ділові якості.

Тим часом відсоток жінок, які працюють в органах влади, зменшується пропорційно до посадового рангу.

Справді, жінок серед державних службовців більше, ніж чоловіків, але ж вони займають нижчі посади, від яких далеко не все залежить. Вони ніби обслуговують вищі сходинки влади. Процеси ж державотворення, політичного, економічного, культурного розвитку підтверджують слова Ольги Кобилянської, що чоловіки не змінять становища жінки, не розкріпачать її. Вивільнення мусить іти від самої жінки. Маю на увазі не протистояння, не агресивне утвердження жінками своїх переваг над чоловіками, а гідні умови для якнайповнішої самореалізації «слабкої статі».

 

Останнім часом, прагнучи стати в ряд з передовими країнами Заходу, Україна прагне утвердити ліберальні цінності, серед яких - рівність жінок і чоловіків у найважливіших сферах громадського і професійного життя. Власне, однією з передумов приєднання до Євросоюзу є обов'язкове впровадження країнами-кандидатами багатьох інструментів для забезпечення тендерної рівності. Значним кроком вперед у цьому плані є прийняті у липні минулого року Указ Президента України "Про удосконалення роботи центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків", а у вересні - Закон України "Про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та рівних можливостей їх реалізації". Передбачена ними програма гендерного вирівнювання становища, як у політиці, так і в багатьох інших сферах життя передбачає, що тільки завдяки забезпеченню певної кількості жінок, а не існуванню окремих винятків, складається атмосфера, де починають домінувати так звані жіночі цінності: толерантність, компромістність, миротворчість тощо.

Нині ми об'єднані в 25 міських і районних організаціях, 611 первинних осередках у трудових колективах та за місцем проживання, представляємо інтереси понад 6 тисяч жінок Придесення. Хочемо бачити кожну вільною і незалежною, рівною у своїх правах з чоловіком, духовно багатою, щасливою матір'ю і дружиною, активною громадянкою своєї держави. Ось тому, виконуючи свій статут, вже понад 12 років працюємо в напрямку досягнення тендерної рівності. Наша стратегічна ціль - зміна свідомості жінок щодо їхнього місця і ролі в суспільстві, входження у ринкові відносини, відхід від стереотипів патріархальних стосунків у щоденному житті. Адже у загальній чисельності населення Чернігівщини жінок більше, а якщо точніше, то 54,7 відсотка, їх також більше серед зайнятих в економіці області. Незважаючи на те, що Конституцією та чинним законодавством в Україні продекларовані рівні права на працю та винагороду за неї, середньомісячні зарплати жінок менші, ніж у чоловіків. Навіть серед офіційно зареєстрованих безробітних жінок 58 відсотків. А ще - недостатнє представництво в престижних сферах діяльності і надмірне - на посадах нижчого рівня, на другорядних, малооплачуваних місцях з незадовільними умовами праці.

Тепер нерідко можна почути докір: "Жінки так активно рвуться на політичну передову. А що їм там робити?". Вважаю, нам варто взяти на озброєння досвід, скажімо, Великобританії, чия культура парламентаризму ще з часів Маргарет Тетчер багато в чому формується жінками. У 1995 році в Британському парламенті було лише ЗО жінок, а через два роки стало 120. Коли б і у нашій Верховній Раді такими темпами збільшувалася кількість представниць прекрасної статі, то, упевнена, суспільство наше стало б і справедливішим, і милосерднішим. Нинішній парламент дещо підправив тендерну диспропорцію, проте не виправив ситуацію на краще. Чомусь українські чоловіки політики не вбачають у жінках рівноцінних партнерів, перевага віддається тільки представницьким якостям жінок. Нині у засобах масової інформації з'являється чимало публікацій, у яких розглядається специфіка політики в залежності від представництва жінок на найвищих щаблях влади. Як правило, констатується, що слабка стать отримує прихильність виборців через здатність до компромісів та знижену агресивність. Саме цей фактор оцінюється як позитивний і у західноєвропейських жінок-парламентаріїв.

Одним із головних напрямків діяльності нашої обласної організації є постійна підтримка жінок, які беруть участь у політичному і суспільному житті. Хочу відзначити постійну співпрацю нашої організації з обласною державною адміністрацією, управліннями економіки, освіти, у справах молоді та спорту облдержадміністрації, Федерацією профспілкових організацій області, регіональним представництвом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, обласними управлінням статистики, центрами зайнятості і соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, міськрадами та райдержадміністраціями.

Щороку проводимо обласний ярмарок "Що може жінка", обласний конкурс на найкраще висвітлення тендерних питань та жіночої тематики у засобах масової інформації. З метою піднесення авторитету жінок організовуємо обласний, міські та районні конкурси "Жінка року". У жовтні плануємо провести «круглі столи», громадські слухання на тему "Впровадження виконання закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Наша організація взагалі є ініціатором багатьох заходів і благодійних акцій, її активісти не тільки в обласному центрі, айв усіх районах і містах влаштовують численні круглі столи, семінари, тренінги, науково-практичні конференції, громадські слухання з проблем жіноцтва, сім'ї, дітей. Обласна організація Спілки жінок України вже не один рік бере участь у міжнародній акції "16 днів проти тендерного насильства в Україні". Особливу увагу приділяємо запобіганню торгівлі людьми і насильству в сім'ї. Вже реалізовано такі проекти, як "Громадські ініціативи у подоланні насильства в сім'ї: співпраця державних і неурядових організацій", "Створення дорадчих рад при регіональних координаційних радах з протидії торгівлі людьми" Українського жіночого консорціуму, в ході яких проведено чимало засідань "круглих столів". Разом з управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації у рамках проекту "Участь жінок у громадсько-політичному житті" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні провели дводенний семінар-тренінг "Необхідність тендерних перетворень у суспільстві". У рамках цього проекту активісти нашої організації влаштовують тренінги для жінок-лідерів, громадських діячок, держслужбовок, студенток вищих навчальних закладів та депутатів рад усіх рівнів. У серпні-вересні заплановано провести круглі столи в усіх містах і районах разом з міськими, районними радами та райдержадміністраціями - Тендерні перетворення у суспільстві, рівна участь чоловіків і жінок в економічних, соціальних і політичних процесах", на яких будуть підбиті перші підсумки впровадження в життя Закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Наша мета - стати гідними партнерами чоловіків в усіх сферах і йти по життю пліч-о-пліч. Природа на те й створила чоловіка і жінку, щоб вони доповнювали одне одного.

 

І.ДОРОЖКІНА, «Деснянська правда»

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.