Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.06.2006   22:34Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

20 червня - Всесвітній День біженця

Чернігівська область, яка має спільні кордони з Росією та Білоруссю, не є винятком. Через нашу область проходить великий потік мігрантів та біженців, що шукають притулку в країнах Західної Європи та, в тому числі, в Україні. Основна маса цього потоку, це вихідці з країн, де йдуть бойові дії чи з країн з тоталітарними режимами. З початку роботи Чернігівського відділу міграційної служби у 2005 році з заявами про отримання статусу біженця в Україні звернулися 97 іноземців. Це громадяни Афганістану, Бангладеш, Пакистану, Лівану, Індії, Сомалі, Шрі-Ланки, Російської Федерації (Чечня). Також на ряду з цим кордони України перетинає велика кількість нелегальних мігрантів, що збільшують загрозу міжнародного тероризму та підривають безпеку країни.

Чернігівській громадський комітет захисту прав людини вже не перший рік працює в сфері захисту прав та основних свобод шукачів притулку та біженців. Так, в рамках цієї діяльності надається юридична, медична і соціальна допомога шукачам притулку з різних країн світу, регулярно проводиться робота з населенням прикордонних районів області щодо роз’яснення відповідальності за протиправні дії та відповідальність за допомогу нелегальній міграції. За підтримки Європейської Комісії, Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців та Проекту „Мережа громадянської дії в Україні” (UCAN) проводяться семінари для представників міграційної служби, прикордонників та суддів місцевих судів, в ході яких роз’яснюються основні засади міжнародного та національного законодавства щодо біженців та мігрантів, а також відбувається обмін набутим досвідом з зацікавленими представниками з інших регіонів України. Окрім Чернігівької області ця діяльність охоплює ще 6 областей України.

При сприянні Чернігівського громадського комітету захисту прав людини значна кількість людей, серед яких і неповнолітні, отримали притулок в Україні. Наприклад 15 травня 2006 року прикордонниками застави «Гірськ» на ділянці україно-російського кордону було затримано велику інтернаціональну групу нелегальних мігрантів, що складалась з громадян Сомалі, Бангладеш, Єгипту та Палестини. Всі вони отримали юридичну та соціальну допомогу, а також тимчасове житло в селі Бутівка Городянського району Чернігівської області.

В рамках своєї діяльності Чернігівський громадський комітет захисту прав людини тісно співпрацює з Чернігівським прикордонним загоном, Чернігівським відділом міграційної служби та відділом громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернігівській області. Так, Державним комітетом України у справах національностей та міграції, при співпраці з неурядовими громадськими організаціями, розроблений проект «Концепції державної міграційної політики України», яка передбачає  створення в Україні єдиної Державної міграційної служби, єдиної інформаційної системи з обліку міграційних потоків, яка б включала в себе облік фізичних осіб за місцем проживання, осіб, що перетинають кордон, трудових мігрантів, біженців, нелегальних мігрантів, створення умов для інтеграції біженців в українське суспільство.

Цей день для самих біженців не є святковим, бо нагадує їм про те, що в свій час вони вимушені були залишити свої колись затишні та обжиті оселі, щоб врятувати власне життя. А нам не завадило хоча б в цей день згадати, що в деяких куточках світу досі неспокійно, йдуть війни, люди страждають від насилля. Людина, яку позбавили даху над головою, потребує розуміння і співчуття з боку сучасного суспільства.

Останні новини

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.