Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

12.09.2006   23:44Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Пікетувальники не пропустили фахівців заповідника до Катерининської церкви у Чернігові

Сьомого вересня до керівництва міської ради та правоохоронних органів Чернігова звернулась дирекція заповідника з проханням забезпечити вхід до споруди. За словами співробітників установи, існує необхідність постійного контролю за станом будівлі, адже дах церкви в деяких місцях протікає, а проігноровані нещодавні зливи можуть призвести то найтрагічніших для стану споруди наслідків. Не меншу небезпеку становить те, що храм тривалий час не провітрювався, при тому, що навіть за часів нормального функціонування храму в якості музею вологість у приміщенні сягала майже 100 відсотків. В таких умовах непоправних збитків може зазнати як храм, так і музейні експонати. Адже всередині приміщення досі залишається частина експозиції донедавна розташованого у церкві відділу декоративно-прикладного мистецтва Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського. Як відзначив на нещодавній прес-конференції генеральний директор заповідника “Чернігів стародавній” Валерій Сарана, оціночна вартість невивезеної частки експозиції становить близько мільйона гривень.

 

Враховуючи всі перелічені фактори небезпеки, керівництвом заповідника та музейними працівниками були на 12 вересня заплановані заходи щодо контролю стану будівлі, перевірки готовності опалювальної системи до зимового періоду, а також вивезення експонатів історичного музею, які знаходяться всередині. О 10-й ранку спеціально створена комісія спеціалістів, очолена заступником генерального директора заповідника “Чернігів стародавній” з економічної діяльності та загальних питань О.Носенком, спробувала потрапити до церкви.

 

Звичайно, в світлі попередньої історії конфлікту, неважко було передбачити небажання сил, що блокують вхід до храму, піти назустріч здоровому глузду спеціалістів заповідника. Для запобігання порушенням громадського порядку під час цього заходу були активізовані сили міліції Чернігова. Правоохоронці мусили виступити в якості живого щита між сторонами, унеможливлюючи прояви агресії.

 

На щастя, в обох сторін вистачило глузду не розв’язувати бійки, інцидент вичерпався розмовою на підвищених тонах. В доступі комісії фахівців до церкви пікетувальники категорично відмовили, що, за словами представників заповідника, буде належним чином документально оформлене і стане підставою для подальших кроків у правовому полі.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.