Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.09.2006   23:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Проблеми громадянської активності в Чернігівському регіоні

Після знайомства учасники приступили до жвавого обговорення проблемної ситуації громадського руху в регіоні, говорили про співвідношення кількості зареєстрованих громадських організацій до реально діючих. До речі, один з представників органів влади висловив свою суб’єктивну думку щодо існування в місті лише двох реально діючих громадських організацій, а саме: „Опора” і „Апельсин” (деякі представники громадських організацій здивовано посміхнулись). З цією думкою абсолютно неможливо погодитись.

Під час обговорення проблем громадської активності, причин їх виникнення та оцінки ситуації в Чернігівському регіоні між представниками влади і громадськості розгорнулось бурхливе протистояння, яке і розкриває реальні відносини між даними сторонами. Але згодом дискусійна боротьба стихла і учасники перейшли до обговорення шляхів вирішення згаданих проблем. При цьому, на жаль, в ході дискусії не було досить конкретизовано, яку саме громадянську активність слід підвищувати. Звісно, питання підвищення громадянської активності є достатньо актуальним і важливим, але ж треба зважати на те, що громадяни не можуть бути абстрактно активними. Вони можуть бути активними тоді, коли це стосується їх конкретних проблем або проблем певної частини громади нашого міста, відстоювання конкретних інтересів.

Також на засіданні обговорювалися проблеми фінансування громадських організацій, у тому числі органами місцевої влади. Було висловлено думку, що фінансування закордонними фондами або організаціями рано чи пізно припиниться і тоді громадський рух на території України зникне і тому необхідно покращити фінансування ГО саме з місцевих бюджетів.

Після нетривалих пошуків шляхів активізації громадського життя відбулась презентація проекту звернення до Чернігівської обласної ради, після чого учасники приступили до його обговорення. У даному зверненні пропонується запровадити постійну практику зустрічей керівництва області з лідерами громадських організацій, створити дорадчо-консультаційний орган при обласній раді, не рідше 2 разів на рік проводити громадські слухання, звернутися до голів райрад сприяти діалогу з громадськістю тощо.

При розгляді даного звернення особливий наголос ставився на необхідність створення дорадчо-консультаційного органу. Йшлося також про необхідність запровадження практики фінансування проектів громадських організацій, що працюють в районах з метою активізації та розвитку громадського руху на Чернігівщині, а також про запровадження прозорих критеріїв надання коштів з обласного бюджету, передбачивши в ньому відповідну статтю витрат.

Безперечно, громадянську активність потрібно і можливо підвищувати, але дещо здивувало те, що організатори круглого столу вважають за необхідне направити вищезгадане звернення після повного доопрацювання (?) до обласної ради саме від учасників круглого столу. При цьому ніякого голосування з цього приводу не відбулося.

 

Насправді дещо дивує відірваність окремих громадських організацій міста Чернігова від реальної співпраці з органами місцевої влади. Так, за збігом обставин в цей же день, 19 вересня, в м. Чернігові проходило розширене засідання Громадської колегії при голові обласної державної адміністрації, участь у якому прийняв і представник Центру „Доброчин”. Темою засідання було дуже актуальне для нашого регіону питання „Історико-культурна спадщина Чернігівщини як фактор виховання патріотизму та формування національної єдності”. На засідання були запрошені представники органів влади, закладів культури, творчої інтелігенції, обласних організацій політичних партій, громадських організацій, журналісти. Засідання проходило дуже продуктивно, всі присутні мали можливість висвітлити конкретні проблемні питання та шляхи їх вирішення. Всі виступаючі були уважно вислухані присутніми, і, насамперед, керівництвом Чернігівської обласної державної адміністрації, у тому числі і головою ОДА. Підсумовуючи засідання, Микола Лаврик зазначив, що ОДА працює над програмою розвитку регіону на 2007 рік і пропозиції та питання, які звучали при обговоренні даної проблеми будуть включені у відповідні розділи програми.

 

Р.S. Щодо діалогу між владою та громадськістю, хочеться зазначити про позитивні зрушення в цьому питанні в Чернігівському регіоні. Регулярні відкриті засідання Громадської колегії при голові ОДА - лише один з прикладів. Працює в цьому напрямку і Чернігівська міська рада, так, наприклад, 11.09.2006 на офіційному сайті ЧМР з’явилося оголошення з інтригуючою назвою „Увага: розшукуються ідеї”, в якому міститься заклик до всіх чернігівців, яким небайдужа доля рідного міста, взяти участь у процесі стратегічного планування. Зокрема, кожен має можливість надати власні пропозиції до майбутнього Плану посилення конкурентоспроможності Чернігова.

 

 Центр  „Доброчин”

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.