Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

11.10.2006   18:01Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Наталія Романова: Проблеми кожної людини в центрі уваги Чернігівської обласної ради

З початку діяльності за обласною радою закріпилася репутація лідера за кількістю проведених сесій та прийнятих рішень. Як вдалося організувати роботу, що стало запорукою успіху та які пріоритети діяльності ради - про це все голова Чернігівської обласної ради Наталія РОМАНОВА розповіла на прес-конференції, яка відбулася у Чернігові минулої п’ятниці.

Вже відбулося п’ять сесій обласної ради, де розглянуто 84 питання життєзабезпечення територіальних громад Чернігівщини. Серед основних питань, які були розглянуті на сесіях. Це свідчить про ефективність роботи депутатського корпусу.

 Одне із головних завдань, що ми поставили – це пошук джерел наповнення бюджету. Тому я ініціювала повернення в управління територіальній громаді Чернігівщини - комунальних підприємств, які за невідомих мені причин були передані в повне управління виконавчим органам влади.

На четвертій сесії прийнято рішення про передачу комунальних підприємств Чернігівської обласної ради у сферу управління Управління комунального майна обласної ради.

В Управління комунального майна обласної ради передано 18 підприємств-Готельно-туристичний комплекс "Придеснянський", "Чернігівоблагроліс", "Облсвітло", Чернігівське міжміське бюро технічної інвентарізації та інші. Згідно з рішенням сесії введено мораторій на приватизацію комунальних підприємств обласної ради до закінчення повноважень обласної ради п 'ятого скликання.

Прибутковість та ефективність: Вперше  в історії наших комунальних підприємств за основне питання я поставила  прибутковості, а не виживання. Вже є перші помітні результати такого господарювання. Комунальні підприємства щомісяця збільшують прибутковість, про що вони звітують як переді мною, так і постійними комісіями. Наприклад, КП «Діловий центр», навіть без застосування нової методології визначення суми орендної плати за комунальне майно, вже збільшив прибуток і надходження до бюджету.

Нові акценти в роботі комунальних підприємств: Зараз в інтересах територіальної громади ми впроваджуємо  нові відкриті для бізнесу системи доступу до користування цим майном.

 Так, завдяки новим підходам, тільки один з укладених мною контрактів на оренду частини одного з 1800 об’єктів комунальної власності буде приносити щорічно в бюджет суму, яка перевищуватиме вдвічі щорічну суму орендної плати за всі об’єкти комунальної власності разом взяті у минулі роки!

Мова йде про відкритий тендер ресторанного комплексу «Десна». Участь у тендері брало кілька фірм, а виграла фірма «ДаблКоффе», яка має мережу ресторанів по всій Україні. Засновниками фірма «ДаблКоффе»  є прибалтійські інвестори.  30 вересня ми підписали договір оренди на 10 років і представники фірми вже приступили до роботи. Згідно з укладеним договором всі роботи в ресторанному комплексі «Десна» проводяться на без компенсаційній основі. Тобто після завершення дії договору ресторанний комплекс залишається  у власності громади. Щомісячні надходження до обласного бюджету від оренди «Десни» складатимуть близько 50 тисяч гривень, або10 тисяч доларів.

За моєю ініціативою була проведена розробка нової методології визначення суми орендної плати за комунальне майно, яка була затверджена більшістю депутатів на минулій сесії. Ми сподіваємось, завдяки їй, наступного року підвищити рівень надходжень в бюджет від орендної плати на у 2 -3 рази.

Досвід професіоналів та ініціативи молодих: Започатковуємо нові підходи в питанні кадрових призначень. Ми безумовно поважаємо досвід. Але разом з тим вважаємо, що до управління комунальними підприємствами повинні прийти ефективні менеджери, молоді за віком, які можуть і хочуть працювати та запроваджувати нові методи роботи.

Розпочалася модернізація роботи апарату обласної ради. Здійснена оптимізація спеціалізації роботи відділів облради. Вперше в історії нашої ради до її апарату масово прийшли працювати представники громадських організацій. Вплив третього сектору безумовно позначився на підходах до роботи. Слід звернути увагу, що з одного боку йде омолодження кадрів, а з іншого ми знаходимо шляхи максимального використання досвіду наших найкращих працівників.

Також впроваджуються європейські моделі державного управління. сучасні інформаційні та телекомунікаційні системи, які підвищать ефективність праці працівників апарату обласної ради та піднімуть якість роботи облради в цілому. Закуплено сучасне обладнання.

Я намагаюся усіляко сприяти підвищенню рівня кваліфікації працівників облради. Майже 10% працівників відповідних відділів облради у цьому році поступили до навчальних закладів за спеціальністю «Державне управління». Я особисто вступила до Академії при Президентові України.

Відкритість та вільний доступ до інформації: З моїм приходом до керівництва обласної ради розпочалася робота у такій сфері, як «Свобода інформації». Окрім появи спеціалізації з цього питання у однієї з постійних комісій, ми впроваджуємо ідеологію вільного доступу до інформації та відкритості у роботі органів місцевого самоврядування. Мені особисто у цьому допомагає мій досвід роботи у громадських організаціях.

В обласній раді повноцінно запрацювала прес-служба. Це мабуть, вже відчули усі представники ЗМІ. Для вдосконалення роботи відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю розробляє  Положення про акредитацію, яке буде оприлюднено вже найближчим часом. З першого дня своєї роботи я поставила за мету створення та підтримку офіційного Веб-сайту Чернігівської облради. Зараз вже завершується робота по його наповненню і до кінця місяця він запрацює в повну силу. Незабаром ми плануємо провести його презентацію.

Самодостатність самоврядних органів: Я намагаюсь уважно придивлятися і до проблем регіонів. Особливо там, де місцева влада не має можливості вирішити проблеми через брак ресурсів. Наприклад, завдяки постійному моніторингу ситуації в регіонах, нам вдалося попередити другий Алчевськ. Всі знають, що  завдяки оперативній допомозі обласної ради смт. Ладан з населенням більше 10000 осіб буде мати взимку тепло. На фінансування заходів по енергозбереженню в Ладані з обласного бюджету виділено 2500тис гр. Окрім цього у Снов’янці Чернігівського району вирішено питання по підведенню газу та встановленню опалюваних котлів для  жителів чотирьох будинків.

Під час прес-конференції голова обласної ради дала вичерпні конкретні відповіді на запитання журналістів.

 

 Відділ інформаційного забезпечення

та зв’язків з громадськістю

виконавчого апарату Чернігівського обласної ради

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.