Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.11.2006   14:31Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Бездомним ризикує залишитися... районний суд

Комунальна адміністративна будівля, частина якої надавалася йому в користування органами місцевого самоврядування ще з 1993 року, якось непомітно для самої селищної ради “де юре” стала приватною власністю страхової комерційної організації, з радянських часів “прописаної” усього лише в чотирьох кімнатах першого поверху.

 

Спір поступово набирає обертів.

 

Про те, як утворилася така ситуація і які її найближчі перспективи, розповідає начальник відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Чернігівської області Лілія ФЕДОРЧЕНКО:

 

— Рішенням господарського суду Чернігівської області від 13 квітня ц.р. за ВАТ НАСК „Оранта” визнано право власності на 8 кімнат та 2 коридори першого поверху не житлового приміщення в смт.Козелець по вул.Леніна,7, загальною площею 222,6 кв.м, що становить 1/5 ідеальної частки від загальної площі цієї будівлі.

 

За зверненням територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернігівській області та виконавчого комітету Козелецької селищної ради було проведено перевірку законності прийняття даного судового рішення і встановлено наступне.

 

У двоповерховому адміністративному приміщенні в центрі смт.Козелець до 1991 року знаходився майновий комплекс виконавчого комітету Козелецької районної ради народних депутатів. Чотири кімнати першого поверху займала українська державна страхова комерційна організація.

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.1991 року №-3111” Про розмежування державного майна України між загальнодержавною власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць, яка була видана на виконання Закону Української РСР “Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування”” та Закону Української РСР „Про власність” майнові комплекси виконкомів місцевих Рад народних депутатів передавалася у комунальну власність областей.

 

У зв’язку з тим, що дана постанова органами місцевого самоврядування не була виконана належним чином, передача адміністративної будівлі до комунальної власності територіальної громади селища законним шляхом не була здійснена протягом 15 років. Цим питанням органи місцевого самоврядування почали займатися тільки на початку цього року, коли виникла потреба у наданні в користування Козелецького районного суду, якому у 1993 році було виділено в користування другий поверх даної адміністративної будівлі, кімнат першого поверху у зв’язку із збільшенням чисельності штату працівників суду.

 

Тоді і з’ясувалося, що під час перетворення Української державної страхової комерційної організації у відкрите акціонерне товариство „НАСК „Оранта”” у 1993 році, її козелецьке відділення включило до об’єктів, які підлягали приватизації, приміщення по вул.Леніна,7 смт.Козелець. Актом №-284 від 11.06.2001 року Фонд державного майна України передав, а НАСК „Оранта” прийняла у власність нерухоме майно – адмінприміщення по вул.Леніна,7 смт.Козелець.

 

На даний час керівництво НАСК „Оранта” пропонує суду викупити у них частину державного приміщення, яку вони отримали у приватну власність.

 

За результатами перевірки прокуратурою області в інтересах виконкому Козелецької селищної ради було внесено подання про перегляд рішення господарського суду за нововиявленими обставинами. За клопотанням прокуратури судом витребувана приватизаційна справа із Фонду держмайна України, за наслідками її вивчення буде вирішуватися питання щодо пред’явлення позову про визнання приватизації недійсною.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Високий Вал

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.