Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.12.2006   21:54Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Центр „Доброчин”: Громадськість контролює!

Мета даних ініціатив – обговорення реально існуючого рівня дотримання прав як осіб, затриманих працівниками правоохоронних органів, так і працівників міліції, вироблення пропозицій по покращенню ситуації і доведення їх до відома керівництва МВС України, профільних комітетів Верховної Ради.

В заходах приймали участь представники громадських організацій України, керівництво та працівники УМВС України в Чернігівській області, обласної прокуратури та облдержадміністрації.

Дискусія була достатньо гострою і торкалась проблем забезпечення прав людини в ІТТ та прав працівників міліції. Під час круглого столу було представлено Аналітичний звіт за результатами дослідження з питань дотримання прав людини, яке провів Центр „Доброчин” в серпні – листопаді 2006 року.

О. Підгорний, Центр „Доброчин”, зазначив, що права людини, яка утримується під вартою, порушуються постійно, а саме – починаючи з першої хвилини затримання: несвоєчасне складання протоколу працівниками міліції, неповідомлення родичів у встановлений законом термін, непоінформованість затриманих про свої права. Найчастіше порушується право бути поінформованим про можливість відмови давати свідчення чи пояснення до прибуття захисника. Забезпечення роз’яснення затриманим особам та особам, взятим під варту, їх прав є важливим фактором. Рекомендація тут може бути лише одна – виконувати вимоги законодавства про інформування цих осіб про їх права. Негайного вирішення потребує розроблення друкованої пам’ятки про права на виконання вимог законодавства про надання друкованих роз’яснень статей Конституції та прав затриманих.

Для подальших системних змін слід запровадити „зовнішній” механізм подання скарг, оскільки на даний час особи, що утримуються в ІТТ, фактично не мають реальної можливості оскарження незаконних дій.

 

Про результати опитування працівників міліції розповіла Н. Дрозд, Центр „Доброчин”. Так, більшість опитуваних зазначили, що рівень дотримання прав працівників органів внутрішніх справ не відповідає нормам українського та міжнародного законодавства. 67,3% міліціонерів нарікають на порушення їх соціальних прав, серед яких незабезпечення житлом, ненормований робочий день.

О. Ясь, заступник прокурора Чернігівської області, зазначив, що права тих, хто знаходиться під вартою, забезпечені сьогодні більше, ніж права пересічних громадян.

Як зазначили представники УМВС України в Чернігівській області, проблеми в системі дійсно існують. По-перше, це неналежне фінансування з боку держави, по-друге – нестача кадрів та  недостатній професіоналізм нових працівників міліції.   

О. Беца, старший менеджер Міжнародного фонду „Відродження”, узагальнив проблеми дотримання прав людини в ІТТ на національному рівні і зазначив позитивні зміни, які відбуваються в системі правоохоронних органів протягом останніх 5 років. Саме під тиском суспільства, активних громадських організацій і відбуваються зміни. 

 

Результатом таких відкритих і відвертих зустрічей стало вироблення пропозицій щодо покращення ситуації з дотриманням прав людини на місцевому рівні, можливість об’єднання зусиль владних структур та громадськості.

 

Забезпечення прав людини є суттєвим принципом і має бути головною складовою будь-якого напрямку державної політики, у тому числі при забезпеченні прав як осіб, що утримуються під вартою, так і працівників спеціальних установ. Так, для ефективної діяльності працівників міліції необхідне адекватне для цієї нелегкої роботи матеріальне забезпечення, соціальний захист. Умови роботи працівників також потребують покращення, належного державного фінансування.

Підвищення кваліфікації кадрів також є необхідним, оскільки це сприяло б досягненню позитивних змін в подальшому реформуванні. До підвищення кваліфікації доцільно було б залучати також ресурси неурядових організацій.

 

Також відкритості міліції сприяло б уважне відношення керівництва ОВС до звернень та запитів, які вони отримують. Відповіді на запити і інформування населення з найбільш актуальних питань було б дуже корисним у повсякденній діяльності міліції, сприяло налагодженню співпраці міліції з населенням. Виступи на телебаченні, звітування перед громадою за виконану роботу, використані кошти – бюджетні та позабюджетні, проблеми, які постають перед керівництвом УМВС як області, так і міста, проблеми районних відділів міліції – все це називається – ПРОЗОРІСТЬ. Прислухатись потрібно і до думки населення щодо роботи правоохоронців. Хто споживач послуг міліції – ГРОМАДЯНИН. І кому, як не пересічному громадянину, оцінювати роботу міліції! Повинен бути періодичний моніторинг громадської думки щодо рівня довіри населення до міліції. Але і держава не повинна стояти осторонь проблем, які сьогодні кожного дня переслідують працівника міліції.

 

Для отримання аналітичного звіту, звертайтесь за адресою:

Центр „Доброчин”, а/с 435, м. Чернігів, 14017. dobrochyn@cn.relc.com

 

Прес-служба

Центр  "Доброчин"

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.