Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.01.2007   20:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Кількість звернень до прокуратури меншає

 

Цифри чималі, але в порівнянні з позаминулим роком кількість звернень до всіх органів прокуратури області зменшилась у середньому на 11%, а безпосередньо до прокуратури області — на чверть. Це може бути пов’язано з різними причинами. У тому числі й зі зменшенням кількості порушень законодавства та з вичерпним вирішенням більшості звернень безпосередньо прокуратурами районів та міст області.

 

Надходження більшої, відносно інших районів, кількості звернень у 2006 році відбулось у Бахмацькому, Бобровицькому, Куликівському, Менському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському, Срібнянському й Талалаївському районах області. Серед іншого це було обумовлено наявністю в зазначених регіонах значної кількості порушень вимог земельного законодавства, законодавства про працю та кримінально-процесуального законодавства при провадженні слідства та дізнання.

 

У масштабах області з усіх розглянутих протягом минулого року проведено перевірку за більш ніж шістьма тисячами звернень. Але правова оцінка виявлених у ході перевірок за зверненнями фактів давала підстави задовольнити вимоги тих, хто звертався, далеко не в усіх випадках: вони були задоволені по 518 зверненнях.

 

Наприклад, за результатами розгляду звернення громадянина щодо протиправних дій відносно пайового майна членів колишнього КСП Крехаїв” Козелецького району порушено кримінальну справу за фактом службового підроблення протоколу загальних зборів пайовиків цього КСП. Матеріали кримінальної справи направлені прокурору Козелецького району для організації досудового слідства.

 

За зверненням громадянина щодо порушень законодавства про вибори службовими особами Ульяновської сільської ради Чернігівського району було порушено кримінальну справу, судом постановлено обвинувальний вирок.

 

За зверненням приватної юридичної агенції в інтересах громадянина щодо неналежного розслідування кримінальної справи за фактом ДТП, в якому громадянин отримав тілесні ушкодження, ця справа була вивчена в прокуратурі області. Встановлено суттєву неповноту дослідження ряду істотних обставин події, зокрема, механізму розвитку ДТП. Враховуючи викладене, було не тільки скасовано постанову про закриття кримінальної справи й поновлено слідство, а й порушено дисциплінарне провадження проти тих, хто допустив порушення вимог Кримінально-процесуального кодексу України.

 

За зверненнями громадян щодо поновлення їх права на житло прокуратурою області шляхом внесення подань, пред’явлення позовів у цивільному порядку та їх підтримання в суді було захищено інтереси мешканців чотирьох багатоквартирних будинків (це майже 200 сімей).

 

Про це повідомив прокурор Чернігівської області старший радник юстиції Анатолій ВАСИЛЕВСЬКИЙ.

 

Він також додав, що в порядку нагляду (в тому числі і за скаргами громадян) органи прокуратури впродовж минулого року перевіряли й додержання Закону України „Про звернення громадян” державними, представницькими органами та іншими суб’єктами. За результатами цих перевірок було притягнуто до відповідальності 40 посадових осіб (що на 10 більше, ніж у позаминулому році). А найбільшу кількість порушень вимог цього закону (37,7% від виявлених) було встановлено в органах влади.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Високий Вал

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.