Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

16.07.2007   00:25Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Половина чернігівських трудових мігрантів працюють в Києві

 

Всього серед майже 10 тисяч опитаних школярів виявилось 845 трудових мігрантів, з яких майже половина – 410 чоловік – працюють в Києві. На думку О. Зевченка, це пов’язано з близькістю столиці, постійною її потребою в додатковій робочій силі та з рівнем заробітної плати. Для порівняння – в квітні 2007 року середня зарплатня в Чернігові становила 1020 грн., в Києві – вдвічі більше – 2040 грн. Якщо говорити про чернігівців, які працюють в інших областях України, то таких виявилось лише 3% - 25 чоловік, що говорить про непопулярність роботи в інших регіонах країни.

 

Директор центру зайнятості зупинився також і на міжнародній міграції. Так 30% (250 чоловік) чернігівців-мігрантів працюють в Росії, шість чоловік працюють в інших країнах СНД, 18,2% (154 людини) працюють в країнах дальнього зарубіжжя. Щодо географії, то це Італія, Ізраїль, Іспанія, Польща. Якщо говорити про жінок і чоловіків, то більшість – 76% від всієї кількості трудових мігрантів становлять чоловіки. Серед працюючих в Києві вони становлять 85,3%.

 

Проведене опитування допомогло встановити коефіцієнт трудової міграції, який становить 4,53%. Це означає, що близько 10 тисяч чернігівців працюють за межами міста. Ця цифра втричі більша, ніж сьогодні перебуває на обліку в міському центрі зайнятості, сказав О. Зевченко на завершення.

 

Як змінити ситуацію, знають в Асоціації роботодавців. Так її віце-президент В’ячеслав Биковець розповів, що одним з можливих шляхів вирішення цієї проблеми є надання різної допомоги як для працюючих підприємців, так і для тих, хто тільки вирішив розпочати власну справу. Пан Биковець розповів, що очолювана ним Спілка підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств України надає правову допомогу підприємцям з різних регіонів та консультує з правових питань тих, хто лише розпочинає свій бізнес. За словами В. Биковця, такі консультації є популярними серед підприємців.

 

Голова Ліги роботодавців Чернігова Сергій Аверченко розповів, що очолювана ним організація не стоїть осторонь цієї проблеми. За словами пана Аверченка, зараз Ліга працює над створенням бізнес-інкубатору – ремонтується приміщення для його роботи площею 360 кв. м. В рамках реалізації цього проекту підписані угоди з чернігівськими вузами, згідно яких чернігівські студенти проходитимуть практику на підприємствах, які є членами Ліги, з подальшим можливим їх працевлаштуванням. "Ми переконані, що це допоможе лишити молоді кваліфіковані кадри в місті, - сказав Сергій Аверченко. – Також це допоможе підприємствам вирішити дефіцит спеціалістів". Окрім послуг для студентів-випускників бізнес-інкубатор також надаватиме послуги і вже працюючим підприємцям та підприємствам консультуванням з різних питань, проведенням тренінгів, навчанням.

 

Оксана Клименко

 

Чернігівський прес-клуб реформ

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.