Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

01.07.2009   18:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Права неповнолітніх правопорушників – під захист суспільства

СІЗО - це «обличчя» кримінально – виконавчої системи, її «ворота», через які весь спецконтингент поступає у виправні колонії. Саме в СІЗО відбувається перше знайомство арештованого з установами кримінально – виконавчої системи. Тут же відбувається й вивчення особистості заарештованого. Ці установи виконують величезний об’єм роботи по прийому, розміщенню і забезпеченню судових і слідчих дій. Щорічно рух спецконтингенту в СІЗО №31 м.Чернігова складає від 3 до 5 тисяч осіб. Середній строк їх перебування у СІЗО складає 5-6 місяців.

У слідчих ізоляторах, куди після арешту потрапляють різні категорії громадян, утримуються неповнолітні і жінки, особи, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності та особи, які мають велику кримінальну зараженість. Нерідко час знаходження кримінальної справи в провадженні суду в декілька разів перевищує час попереднього слідства і це приводить до тривалого перебування підозрюваних в сідчих ізоляторах. Непоодинокі випадки, коли після розгляду справи в апеляційній інстанції суди, ігноруючи інтереси СІЗО, допускають багатомісячну підготовку вироків або ухвал суду. Таке становище призводить до певних наслідків, пов’язаних із зміною правового статусу звинувачуваного і підозрюваного та прямо пов’язане з забезпеченням реалізації прав та свобод людини і громадянина навіть тоді, коли він знаходиться в СІЗО.

Найбільш вразливою категорію ув’язнених є неповнолітні. Розуміючи це, працівниками благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» спільно з Чернігівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено тренінги з різними категоріями неповнолітніх:

- з тими, вироки відносно яких вступили в закону силу, на тему «Особливості відбування покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітніми», під час якого засуджені були ознайомлені з правилами поведінки у виправній колонії, правовими наслідками як зразкової, так і неправомірної поведінки, а також з підставами застосування умовно-дострокового звільнення від покарання. Перед неповнолітніми виступив чернігівський бард Нечай Д., який не тільки співав свої пісні, але й спілкувався з ними на теми моралі та законослухняної поведінки в суспільстві;

- з ув’язненими неповнолітніми – про правила поведінки у слідчих ізоляторах неповнолітніх, взятих під варту, та їх відповідальність за недотримання вимог режиму.

Представники благодійної організації передали до бібліотеки СІЗО юридичну літературу та вручили неповнолітнім подарунки, а Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – буклети.

Ми переконані, що для того, щоб неповнолітні повертались в суспільство законослухняними громадянами, з ними потрібно реалізувати реабілітаційні програми, починаючи із слідчого ізолятора, адже процесс виховної роботи в СІЗО дуже складний, оскільки люди в камерах позбавлені широкого кола спілкування, втрачаються соціальні зв’язки, сувора ізоляція негативно впливає на психічний стан, призводить до неврівноваженої поведінки, нервових зривів.

 

В.Бадира,

директор благодійної організації

«Чернігівський жіночий правозахисний центр»

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.