Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

03.09.2009   11:09Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Судний день для «перевертнів» в погонах

Минув рік, і на лаві підсудних опинилися дев’ятеро працівників місцевого УБОЗ. Місцем розгляду справи Верховний Суд України призначив не Прилуки, а Конотопський міськра­йонний суд, що на сусідній Сумщині. Про що, зокрема, клопотали й адвокати підсудних. Два тижні тому — 17серпня — Конотопський суд приступив до розгляду справи по суті. Група державних обвинувачів складається з двох прокурорів, один з яких є представником прокуратури Чернігівської області.

Перші судові слухання тривали впродовж тижня. Допитано частину свідків і підсудних. Поки що підсудні своєї вини не визнають, стверджуючи, що діяли в межах закону.

Нагадаємо, що Сергія Кунцевського, начальника служби охорони однієї з прилуцьких фірм, міліціонери вважають лідером одного з місцевих організованих злочинних угруповань. На досудовому слідстві з’ясувалося, що убозівці влаштували в перукарні «маски–шоу» (поставивши обличчям до стіни всіх працівників та відвідувачів), оскільки підозрювали Кунцевського в причетності до організації низки підпалів та рекету. Вочевидь, саме ці зізнання в нього й вибивали.

Як повідомили «УМ» у прес–службі прокуратури Чернігівщини, згідно з висновком слідства, і затримання, і дізнання проводили з серйозними порушеннями норм кримінально–процесуального законодавства. Але це не бентежить їхніх колег у погонах. Під час слідства колеги та близькі затриманих провели кілька акцій протесту з вимогами звільнити затриманих міліціонерів, але даремно.

І ще одна цікава деталь. Кажуть, що в певних колах Прилук, Сергій Кунцевський був відомий на прізвисько Прометей, але не тому, що ніс світло людям. Мовляв, невипадково його підозрювали у підпалах. Втім, його смерть і слідство не поставили крапки у справи про підпали в місті. Тільки за останні тижні в місті сталося два підпали з серйозними наслідками. 15 серпня невідомі пускали півня на автостоянці, де були рейсові «маршрутки». П’ять автобусів знищив вогонь, ще чотири — пошкоджено. А 28 серпня загорілися адмінбудівля та склади на території колишньої галантерейної фабрики. Причина пожежі — навмисний чи ненавмисний підпал.

 

ДО РЕЧІ

За знущання над людиною, яку підозрюють у скоєнні крадіжки грошей, наказом міністра внутрішніх справ Юрія Луценка покарано 17 співробітників Комінтернівського райвідділу міліції в Одеській області. Зокрема звільнено заступника начальника карного розшуку та старшого уповноваженого. Решта — отримали догани або були на один ступінь понижені у званнях. Начальника райвідділу міліції попереджено про неповну службову відповідальність: він має два місяці для того, щоб виправити ситуацію в колективі. Інакше міністр обіцяє роз­атестувати весь особовий склад райвідділу і набрати на службу нових співробітників. За словами начальника Служби внутрішньої безпеки МВС Василя Слободяника, двоє зі звільнених міліціонерів місяць тому — 7серпня — доставили затриманого до райвідділу, сфальсифікували протокол про начебто його непокору працівникам міліції, в результаті чого суд виніс рішення про адміністративний арешт затриманого на п’ять діб. Після цього замість того, щоб помістити затриманого в ізолятор тимчасового утримання, його відвели у підвал, де, зокрема, за допомогою генератора електричного струму від телефону вимагали зізнання в крадіжці. У результаті людина отримала закритий перелом кістки правого плеча. Самі ж «правопохоронці» кажуть, що затриманий упав на порозі туалету і травмувався.

За даними МВС, лише впродовж цього року СВБ передала до прокуратури 400 кримінальних справ стосовно працівників міліції, які вчинили незаконні або злочинні дії, а ще тисячі міліціонерів попереджено доганами.

 

Україна Молода

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.