Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.05.2010   14:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Шкільний міліціонер» допоможе зменшити рівень злочинності серед школярів

З журналістами зустрілися:

•Сергій Буров – директор громадської організації „М'АРТ",

•Альона Шешеня - керівник проектів цієї організації, •Олена Данилець - старший оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Чернігівській області, •Наталія Фара - начальник відділу виховної роботи та охорони дитинства управління освіти Чернігівської міської ради, •представник Алабамського центру права і громадянської освіти (Алабама, США) Керрі Уільямсон, •сержанти поліції Трейсі Уокер, Робін Снайдер, Джеррі Лайонс.Керівник "М'АРТу" Сергій Буров розповів, що проект "Шкільний міліціонер" вже стартував. Проект передбачає розробку та впровадження нової моделі взаємодії школи з правоохоронними органами.

Співпраця будуватиметься на принципах поваги до прав людини та взаємної відповідальності. Реалізація "Шкільного міліціонеру" відбувається у співпраці з обласним та міським управліннями освіти, обласним управлінням кримінальної міліції у справах дітей, громадською організацією "Маю право" за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.

Результатом "Шкільного міліціонера" стане зменшення рівня злочинності серед школярів, сприйняття міліціонера як помічника та захисника, а також формування у педагогів та представників правоохоронних органів, які працюють з дітьми, поважного ставлення - ставлення з позиції прав людини - до дітей та підлітків під час виконання своїх посадових обов'язків.

За словами Сергія Бурова, "Шкільний міліціонер" складається з кількох етапів.

Першим етапом є розробка ефективної моделі співпраці шкіл та міліції. Вже створена група активних учасників, до якої увійшли вчителі, психологи, соціальні педагоги, працівники кримінальної міліції у справах дітей та студенти психолого-педагогічного факультету Чернігівського педуніверситету. Вони вже пройшли перший тренінг, під час якого ознайомилися з подібним досвідом американських колег, вивчали законодавство та психологічні аспекти співпраці школи та міліції.

Також учасники вже розпочали працювати над конкретною програмою "Шкільного міліціонера". Пан Буров вважає, що ця програма матиме багато компонентів - це можуть бути і спеціальні уроки для школярів, тренінги та семінари, ігри, виїзні тури та просто профілактичні бесіди. Він зазначив, що перший етап є дуже важливим, оскільки модель співпраці шкіл та міліції треба зробити ефективною, а головне цікавою для школярів.

Другим етапом "Міліціонера" стане запровадження цієї програми. Як розповіла Альона Шешеня - керівник проектів "М'АРТу" - вже відібрані п'ять навчальних закладів міста та області. В Чернігові - це школи №2 та 10, ліцей №22;в області - це Прилуцька гімназія №5 та Куликівська школа. Протягом року в цих школах програма буде реалізовуватись та змінюватись відповідно до потреб та інтересів школярів. Після річної роботи в разі необхідності до неї будуть внесені зміни.

І третім етапом "Шкільного міліціонера" стане запровадження вже вдосконаленої програми в решті шкіл Чернігівської області, а також по всій Україні.

Олена Данилець - старший оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Чернігівській області висловила переконання, що в рамках реалізації проекту «шкільний міліціонер», ефективність профілактики правопорушень серед підлітків значно підвищиться, адже програма наслідує аналогічні заходи, які проводяться в США ще з 50-их років минулого століття і зарекомендували себе як досить ефективний засіб правового виховання підростаючого покоління.

Ідея побідної співпраці шкіл та міліції прийшла в Україну з Америки, а саме з Алабамського центру права та громадянської освіти. Заступник керівника цього центру Керрі Уільямсон розповів, що подібні програми успішно працюють в американських школах штату Алабама. В результаті такої співпраці діти стали скоювати менше злочинів та навчилися сприймати поліцейських як захисників.

Учасники засідання прес-клубу сподіваються, що таких результатів вдасться досягти і в Україні.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській обл. 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.