Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

24.11.2010   14:08Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Засідання дорадчої ради з протидії торгівлі людьми

Метою акції є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: насильства в сім’ї та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань з метою протистояння насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві. Дати – 25 листопада (Міжнародний день для ліквідації насильства проти жінок) та 10 грудня (Міжнародний день захисту прав людини) символічно пов’язали проблему насильства проти жінок із питанням прав людини і наголосити, що таке насильство є порушенням прав людини.

Сухі цифри статистики свідчать, що значна кількість жінок піддаються у сім’ї різним формам принижень і знущань: 68% жінок в Україні зазнають знущання в сім’ї (в основному це побиття з боку чоловіка); 30% самогубств і 60% вбивств жінок пов’язані з насильством у сім’ї; 35% жінок, що час від часу потрапляють у лікарню “швидкої допомоги”, знаходяться там з причин отримання нових тілесних ушкоджень, пов’язаних із знущанням над ними в сім’ї; 25-40% жінок, які потерпають від насильства в сім’ї, було побито під час їхньої вагітності; майже 100% майбутніх матерів, які зазнали насильства, народили дітей хворими; у 55% випадках, коли чоловіки б’ють своїх партнерок, вони також ображають своїх дітей, тому діти втікають на вулицю; практично всі бездомні діти – жертви домашнього насильства. За даними управління УМВС України в Чернігівській області за 9 місяців поточного року надійшло 2621 звернення щодо насильства в сім’ї. 2059 осіб перебувають на обліку з приводу вчинення насильства в сім’ї.

Торгівля людьми є другим найприбутковішим злочином у всьому світі після контрабанди наркотиків. Більше 100000 українців постраждали від торгівлі людьми починаючи з 1991р. За І півріччя 2010 року допомогу від Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) отримало 578 постраждалих від торгівлі людьми. 31% постраждалих від торгівлі людьми – чоловіки, 7% – діти.

Іван Купрієнко, представник відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області повідомив, що за 2010 рік виявлено 16 фактів торгівлі людьми. Шляхом обману, під приводом працевлаштування за кордоном відправлено 6 мешканок м. Чернігова до Російської Федерації, де вони знаходились в сексуальному рабстві та 10 мешканців Чернігівської області відправлено до Російської Федерації, де вони потрапили в трудову залежність. На даний час всі потерпілі повернуті на Україну. За даними фактами порушено 3 кримінальні справи.

Юлія Велько, заступник начальника організаційно-методичного відділу обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернула увагу на пріоритетні напрямки роботи та надала матеріали про анкетування учнівської та студентської молоді обласним Центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді по питанням протидії насильству.

Учасниками Дорадчої ради були прийняті заходи щодо проведення Міжнародної акції “16 днів протидії гендерному насильству” та рекомендації щодо подальшого попередження та подолання торгівлі людьми.

Чернігівська обласна організація Спілки жінок України    

23.11.2010 

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.