Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.07.2011   11:17Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові пройшов семінар «Громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів»

Громадський контроль місць позбавлення волі є загальновизнаною необхідністю й умовою нормального функціонування і подальшого розвитку пенітенціарної системи.

 

Головний принцип громадського контролю – забезпечення відкритості виправних установ для суспільства, представники якого реально беруть участь у вирішенні проблем забезпечення гуманних умов тримання, соціальної реабілітації засуджених.

 

Тобто, суспільство через спостережні комісії і громадські організації, приймає на себе турботу над тими людьми, які порушили закон. Засуджених позбавляють свободи лише на певний термін, ізолюючи від суспільства. Але по закінченню терміну покарання, або раніше, вони звільняються і повертаються назад з тими ж проблемами і ставленням до правил суспільного проживання. Вони повертаються до тих умов і кола людей, де і було вчинено злочин. Зрозуміло, що без адаптації в суспільство, більшість таких людей просто приречені на здійснення злочинів, подібних до тих, що вони вчиняли.

 

Злочинність росте і поширюється за рахунок рецидиву, руйнуючи суспільні цінності і правила. Змінити ситуацію законами і роботою державних органів неможливо, – це може зробити, у своїх інтересах, лише саме суспільство. Цю місію виконують його представники – члени спостережних комісій.

 

Національне законодавство передбачає можливість участі громадськості у здійсненні громадського контролю. Про ці можливості та основні завдання, повноваження та права спостережних комісій розповіла на семінарі Бадира Валентина Андріївна - к.ю.н., доцент кафедри кримінального права Інституту права ім.В.Сташиса.

 

З міжнародною практикою здійснення громадського контролю і патронажу за засудженими та звільненими особами познайомив у своєму виступі учасників семінару Іваньков Ігор Володимирович – к.ю.н., завідувач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України.

 

Заступник Чернігівського міського голови, голова спостережної комісії виконавчого комітету Чернігівської міської ради Віхров Станіслав Григорович у своєму виступі розповів про роботу Чернігівської міської спостережної комісії, зупинився на завданнях спостережних комісій при організації регулярних відвідувань місць позбавлення волі та конкретних досягненнях міської спостережної комісії при організації таких відвідувань та здійсненні громадського контролю за дотриманням прав та законних інтересів засуджених та звільнених осіб.

 

Про роботу обласної спостережної комісії Чернігівської обласної адміністрації та її роль в організації методичної допомоги міським та районним спостережним комісіям розповіла у своєму виступі Лепеха Алла Григорівна - директор благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”, заступник голови обласної спостережної комісії Чернігівської обласної адміністрації.

 

У другій частині семінару відбулось практичне заняття на базі Чернігівської виправної колонії №44, в ході якого учасники познайомились з методикою проведення засідання Чернігівської міської спостережної комісії з питань погодження матеріалів адміністрації Чернігівської виправної колонії №44, Чернігівського слідчого ізолятора та Чернігівської кримінально-виконавчої інспекції щодо внесення до суду подань по умовно-достроковому звільненню або заміну не відбутої частини покарання більш м’яким.

 

Учасники семінару відвідали Будинок дитини при жіночій колонії та оглянули умови тримання засуджених в установі.

 

А.Лепеха, – директор благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.