Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

07.10.2011   10:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

З чим Чернігівщина зустрічає Всесвітній день гідної праці?

Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Петро Чорнорот – заступник голови Федерації, Тетяна Матвєєва – голова обласної організації профспілки працівників освіти та науки та Сергій Хоботня – голова обласної організації профспілки працівників АПК розповіли про роботу профспілкових організації області у відстоюванні інтересів працівників, а також пролили світло на конфлікт навколо профспілкового майна.

Микола Богдан проінформував, що вже вчетверте поспіль за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок та Міжнародної організації праці 7 жовтня проводиться Всесвітній День дій за гідну працю, активну участь в якому беруть профспілки України та області. Проведення щорічних заходів до Всесвітнього дня дій за гідну працю – це прояв солідарності працюючих людей, вірності профспілковим принципам гідної, вільної, продуктивної, безпечної праці. Минулого року до Дня дій за гідну працю мільйони людей взяли участь у різноманітних акціях, проведених профспілками у 98 країнах світу.

Цьогоріч в центрі уваги профспілок знаходяться проблеми, пов’язані з нетиповою зайнятістю. Це, насамперед, тимчасова, випадкова, негарантована праця, підрядна робота, трудові контракти на обмежений термін, зайнятість неповний робочий час при майже повній відсутності соціальних гарантій, робота за викликом, займана праця.

Таке явище як нетипова зайнятість веде до невпевненості, непередбачуваності для працівників та погіршення умов їх праці. Такі працівники, як правило, випадають зі сфери дії трудового законодавства та систем соціального захисту. Вони зіштовхуються з труднощами у захисті своїх прав, створенні чи вступі до профспілок. Жінки з нетиповою зайнятістю, як правило, не можуть отримати належний соціальний захист під час вагітності та догляду за дитиною.

Цього року Всесвітній день за гідну працю Чернігівська область зустрічає в умовах, коли для переважної більшості працівників не забезпечений справедливий та своєчасний заробіток. Середня заробітна плата працівників області за липень 2011 року залишається однією з найнижчих в Україні (26 місце серед регіонів) і становить 2089 грн. (в Україні – 2749 грн). Чернігівщина знаходиться на останньому місці і з кількості працівників, які одержують мінімальну заробітну плату: до 1000 грн. отримує 20,1% працюючих, тобто кожен четвертий. Більше 7 тис. осіб перебували у відпустках без збереження заробітної плати, близько 29 тис. переведені на умови неповної зайнятості.

Залишається невирішеною проблема заборгованості із заробітної плати. Станом на 1 вересня в Чернігівській області вона становить 29 млн. 472 тис. грн. При цьому з початку року борг зріс на 37,7%. Федерація профорганізацій області (ФПО) щомісячно надсилає до Федерації профспілок України список проблемних підприємств-боржників, які потрапляють на контроль державної інспекції праці. Найбільшими підприємствами-боржниками в Чернігівській області сьогодні є ВАТ “ЧеЗаРа” – 8,3 млн. грн., ПАТ “Прилуцький завод “Білкозин” – 4,7 млн. грн. профспілкових організацій області направила звернення до Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, облдержадміністрації та міському голові щодо подолання проблем на даних підприємствах, але одержала не втішні відповіді з даного питання.

Серйозну загрозу становить невпинне скорочення обсягів зайнятості в базових бюджетоутворюючих галузях економіки, а також в тих сферах, де використовується легальна кваліфікована праця. Натомість зростає зайнятість у неформальному секторі економіки з переважно низькокваліфікованою працею. Зростає і кількість самостійно зайнятих осіб. Співвідношення зайнятих у цих сегментах економіки вже становить майже 1:1. Це вказує на зниження конкурентоспроможності вітчизняного ринку праці з відповідними наслідками для підприємств, які вже потерпають від нестачі кваліфікованих робітників.

Тетяна Матвєєва – голова обласної організації профспілки працівників освіти та науки відзначила деякі успішні дії галузевої профспілки. Так, у квітні цього року 5 галузей бюджетної сфери провели спільне засідання президій центральних комітетів щодо ігнорування норм чинного законодавства з оплати праці в бюджетних галузях. У прийнятій заяві та під час наступних акцій протесту до вищих органів влади були поставлені вимоги врегулювати на законодавчому рівні проблеми щодо оплати праці працівників бюджетних установ. На ці вимоги профспілок Уряд підвищив рівень заробітної плати переважній більшості працівників.

Не зважаючи на численні звернення та протести профспілкових організацій, дискримінаційний Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» все-таки був ухвалений і вже набрав чинності. Введення в дію пенсійної реформи в нинішньому варіанті суттєво погіршило умови соціального забезпечення громадян і не стимулює працюючих до сплати внесків до Пенсійного фонду.

Також профспілки виступили категорично проти скорочення пільг низці категорій громадян, у тому числі чорнобильцям. Наразі у профспілок викликає стурбованість вилучення з проекту Трудового Кодексу статті по відповідальності керівників підприємств, установ та організацій за несвоєчасну виплату заробітної плати. Свого часу ця норма була включена до проекту Трудового Кодексу за наполяганням профспілкової сторони.

Також на прес-конференції говорилося про “війну”, яка ведеться проти профспілок в інформаційному та правовому полі. Профспілкові лідери наголосили, що Федерація профспілок України володіє унікальним санаторно-курортним комплексом, за допомогою якого за роки незалежності було оздоровлено близько 11 млн. трудящих. З них близько 1 млн. осіб пройшли реабілітацію та повернулися до повноцінного життя і праці після травм, тяжких хвороб, інсультів, інфарктів. Однак, цього року профспілки стали об’єктом атаки ласих до чужого майна олігархічних кланів, які хочуть перебрати контроль над численними санаторіями та готелями. Доречі, за останні три роки ФПУ не продала жодного квадратного метру своєї власності і усі об’єкти слугують рядовим членам профспілок. Але справа тут не тільки в майнових питаннях: зараз, в період не популярних соціальних “реформ” і зростання протестних настроїв, владі вигідно відволікти профспілки від соціальних питань і нав’язати їм боротьбу за власне виживання.

Гідна праця, концепцію якої просуває Федерація профспілок України – це основа соціального добробуту та економічного прогресу. Сьогодні, коли жодна з політичних сил не в змозі захистити інтереси громадян всієї країни – тільки профспілки спроможні захистити права найманих працівників.

Віталій Копиш

05-10-2011

Громадський простір

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.