Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.08.2018   18:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Валківській психіатричній лікарні грубо порушуються права пацієнтів

Такий висновок зробили члени моніторингової групи НПМ після візиту до комунального лікувально-профілактичного закладу «Валківська психіатрична лікарня» Чернігівської обласної ради.

На час візиту в ній перебувало 127 осіб, більшість з яких понад рік: 17 з 35 жінок і 25 з 32 чоловіків. Виявлено п’ятеро осіб, які фактично проживають в лікарні з 2005 року. Один глухонімий чоловік, якого підібрали у 2007 році на вокзалі, не має документів і йому не забезпечені жодні соціальні гарантії.

Під час спілкування члени моніторингової групи виявили, що пацієнтів прив’язують до ліжка. Фізичне обмеження при наданні психіатричної допомоги не заборонено законодавством як метод запобігання небезпечним діям особи. Проте, правила, що дозволяють уникнути при цьому жорстокого поводження, ігноруються. Журнал реєстрації таких випадків існує, але жодного запису в ньому немає

Невідомо, чи надавали свою згоду пацієнти, госпіталізовані у добровільному порядку до 2018 року, оскільки у медичних картках така згода відсутня. Рішення суду щодо продовження госпіталізації у примусовому порядку виноситься з порушенням: після піврічного терміну примусового утримання пацієнта. До того ж, ні пацієнти, ні їхні представники в судових засіданнях не беруть участі.

В лікарні відсутнє позитивне терапевтичне середовище: пофарбовані приміщення у пригнічені темні кольори, деякі палати на 14 осіб, в них старі панцерні ліжка, пошкоджені матраци і постільна білизна, взагалі немає інших меблів. Водночас, немає де зберігати особисті речі – відсутні шафи, індивідуальні тумбочки. У більшості пацієнтів взагалі відсутні особисті речі, засоби гігієни. Колективною тут є і білизна і одяг, який забезпечують благодійники – після лікарняної пральні видають «кому, що перепаде».

Гаряча вода відсутня з кінця опалювального сезону у зв’язку із суперечкою з надавачем послуг газу. Дві літні душові, у жіночому та чоловічому двориках, зроблені власними зусиллями і обслуговують понад півсотні людей.

Також виявлені грубі порушення санітарних норм. Вечеря на кухні приготована о 12 годині дня і зберігається на плиті при високій температурі повітря. Продукти отримуються і зберігаються без супровідних документів. Добові проби, журнал бракеражу готової продукції, журнал персоналу відсутні. У підсобних приміщеннях персоналу зберігається все – від одягу і предметів побуту до свіжої риби та інших харчових продуктів.

За результатами візиту НПМ готується звіт, який буде направлений керівництву Чернігівської облдержадміністрації та Міністерству охорони здоров’я України.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.