Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.02.2021   22:04Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Представники Омбудсмана перевірили діяльність Городнянського відділу поліції

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівські області Ірина Жмака, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Алла Лепеха та громадський монітор Віктор Тарасов здійснили моніторинговий візит до Городнянського відділу поліцейської діяльності Чернігівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

В ході візиту члени моніторингової групи були допущені до всіх службових приміщень, до документації, їм не перешкоджали спілкуватись з особами, які перебували у відділі. Під час огляду кабінетів працівників карного розшуку та дільничних заборонених предметів не виявлено, затримані особи в кабінетах не знаходились.

Під час візиту, зі слів керівника підрозділу поліції встановлено, що кімната для затриманих не функціонує, але вона не опечатана, наказ про призупинення її роботи відсутній. Разом з тим вона відкривається, там є ознаки перебування людей (знаходиться ліжко, подушка, матрац, миючі засоби), що не виключає можливості несанкціонованого розміщення в ній затриманих осіб.

Вхід до відділу не пристосований для відвідування людей з інвалідністю. Вони без сторонньої допомоги не можуть відвідати службові кабінети. У черговій частині виявлена не укомплектована аптечка з ліками, термін придатності яких закінчився. До посадових інструкцій співробітників не включена заборона катувань попри вимогам статті 10 Конвенції ООН проти катувань.

Службова документація ведеться з порушенням вимог до Інструкції з організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України, затвердженої наказом МВС України від 23.05.2017 №440, зокрема, у журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених повною мірою не вносяться необхідні дані. Некоректно ведуться також записи в Книзі прийому та здачі чергування, оскільки в них не завжди вносяться дані про затриманих осіб. Службова особа, відповідальна за перебування затриманих, не призначена.

У відділі поліції відсутні кімнати для конфіденційного побачення затриманих із захисниками та проведення слідчих дій. Такі побачення проводяться в службових кабінетах слідчих або кімнаті приймання громадян.

За результатами моніторингового візиту до Головного управління Національної поліції у Чернігівській області буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.