Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

24.03.2021   18:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові презентували систему обліку дій із затриманими особами «Custody Records»

«Custody Records» – це автоматизована система обліку дій із затриманими особами, в якій міститься електронне досьє на кожного затриманого.

24 березня директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко спільно зі своїм заступником Олесею Пирковською обговорили з начальником Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо катувань та інших порушень прав людини з боку правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора Юрієм Бєлоусовим, начальником Управління дотримання прав людини Національної поліції України Русланом Горяченко, директором Української фундації правової допомоги Миколою Сіомою та менеджеркою програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Василиною Яворською можливість пілотного впровадження системи «Custody Records» на Чернігівщині.

Ірина Протченко зазначила, що система БПД Чернігівщина завжди готова підтримати ініціативи, що мають на меті посилити захист прав людини, особливо в кримінальному процесі.

«Custody Records» є системою, в якій поєднано п’ять елементів: робота інспекторів з прав людини, електронна база, належні умови тримання, нормативно врегульовані процедури, ефективний зовнішній контроль. Впровадження «Custody records» націлене, як на мінімізацію можливих випадків незаконного поводження із затриманими, забезпечення контролю за дотриманням їхніх прав і свобод, так і на захист працівників поліції від неправдивих обвинувачень щодо неправомірного поводження із затриманими.

Ми зацікавлені в ефективному використанні системи «Custody Records» та впевнені, що впровадження цієї системи допоможе зробити процес перебування людини у відділку більш прозорим та запобігти порушенню її прав з боку правоохоронних органів. Окрім цього, ця система дозволить уберегти правоохоронців від безпідставних звинувачень у порушеннях, – зазначив Руслан Горяченко.

Процес реєстрації затриманої особи за системою «Custody Records» відбувається у п’ять етапів:

Перший та другий етапи – безпосереднє затримання та доставлення особи до відділу поліції. Під час затримання співробітник поліції роз’яснює особі її права і підстави затримання, заносить всю інформацію про затриманого в систему за допомогою захищеної лінії з планшета або телефона. Зокрема, крім загальної інформації (ПІБ, дата народження, дані про місце проживання тощо) поліцейський також встановлює обставини затримання, опис правопорушення, і найголовніше – місце, куди буде доставлений затриманий, тобто конкретний відділ поліції. Ця інформація автоматично направляється до державної системи безоплатної вторинної правової допомоги, і адвокат, вже знаючи відділ поліції, в який буде доставлена особа, може оперативно туди виїхати, тому час на очікування адвоката скорочується.

Третій та четвертий етапи – реєстрація та перевірка факту затримання особи. Першим працівником поліції, із яким контактує затриманий у відділі, є інспектор із дотримання прав людини – Custody Officer. На момент доставлення затриманого до відділу частина інформації про затриману особу вже міститься в системі – її заніс працівник поліції, який затримував особу. Це позбавляє необхідності працівників поліції вести додаткову паперову документацію, писати численні звіти. Інформація від одного працівника поліції до іншого надходить автоматично, таким чином – убезпечує від помилок.

П’ятий етап – документування усіх дій під час перебування у відділі поліції. На цьому етапі проводиться відеофіксація затриманого, скануються і заносяться до бази відбитки пальців, проводиться медичний огляд затриманого. Після поміщення затриманого до камери, система автоматично відстежує граничні строки процесуальних дій, необхідність надання ліків тощо. В системі Custody Records фіксуються всі дії, які проводяться з затриманим у відділі поліції, переміщення особи, харчування, надання медичної допомоги та обов’язкових ліків, зустрічі із адвокатами тощо.

Від впровадження системи «Custody Records» ми очікуємо більшої прозорості в роботі правоохоронних органів, зокрема, в частині реєстрації доставлення осіб до відділків поліції. Зараз в поліції існує негласне правило, що у відділках реєструють тільки осіб, щодо яких є об’єктивні підстави для їх затримання, решта – залишається в тіні, – заначив Юрій Бєлоусов.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.