Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

26.10.2023   20:03Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Протидія домашньому насильству під час війни: пріоритет – посилення взаємодії дотичних структур на всіх рівнях

Повномасштабна війна накладає відбиток на всі процеси в державі. Як наслідок – у суспільстві зростає соціально-психологічне напруження, що призводить до збільшення кількості випадків домашнього насильства.

Запобігання та протидію цьому явищу, а також жорстокому поводженню з дітьми в період воєнного стану обговорили сьогодні учасники засідання профільної Міжвідомчої ради при Чернігівській ОВА. До участі долучились представники районних військових адміністрацій та громад області.

«Головними завданнями у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми є координація зусиль усіх профільних структур та організація належної якісної роботи на місцях. Має бути чіткий механізм перенаправлення, узгодження дій та прийняття швидких рішень. Ми готові допомагати громадам методично та організаційно, а також залучати допомогу наших партнерів там, де це найбільш необхідно», – наголосила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Як розповів директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОВА Андрій Шемець, за дев’ять місяців цього року в області зафіксовано 7859 звернень щодо випадків домашнього насильства, більшість з яких (70%) надійшло від жінок.

Наразі активно проводиться соціальна робота з сім’ями, які постраждали від домашнього насильства. Зокрема, в територіальних громадах діють програми роботи для кривдників – комплекс заходів, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника. Проте такі програми затверджені лише у 8 громадах, тож роботу в цьому напрямі необхідно посилити.

Також в області функціонує 39 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб: 1 центр соціально-психологічної допомоги з «кризовою кімнатою», 4 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування для постраждалих осіб, а також 34 мобільні бригади.

Крім того, минулого року розпочала діяльність обласна робоча група з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство у співпраці та за підтримки Сабкластеру з питань гендерно зумовленого насильства та Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. У межах цієї співпраці розроблено інформаційну картку з перенаправлення на обласному рівні. У ній також вказані контактні дані гуманітарних організацій, які надають психосоціальну допомогу, та спеціалізованих служб, які діють у громадах.

Нагадаємо номери телефонів, за якими можна звертатися у випадку вчинення домашнього насильства:

102 – Національна поліція України;

15-47 – урядова "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства;

116-123 або 0 800 500 335 – національна безкоштовна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;

772 або 0800500255 – національна дитяча «гаряча» лінія.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.