Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

07.03.2006   23:56Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Обговорення доступу до справедливого правосуддя в Чернігові

За словами активітста «ОПОРИ» Олександра Ломако, цей проект є свідченням якісних змін в українському суспільстві, адже під час усіх минулих виборів незалежні громадські організації займалися лише моніторингом порушень. Цей проект вперше в історії України спрямований на аналіз програм та попередньої діяльності політичних партій, їхнього бачення шляхів вирішення конкретної проблеми. «Обирай головою!» - ключове гасло кампанії «Усвідомлений вибір-2006!».

За словами експерта з Києва Людмили Солод в зареєстровані ЦВК програми партій та блоків є достатньо декларативними і не містять конкретних механізмів вирішення проблеми. Вона закликала партії не говорити про потребу в судовій реформі, а розкрити механізми та терміни її впровадження. Політичний оглядач Юрій Паперний звернув увагу присутніх на той факт, що партійна преса в Чернігівській області не приділяє достатньої уваги юридичній просвіті стосовно виборчого законодавства. Також він навів приклад, коли волонтер Молодіжного інформаційного центру звернувся за юридичною допомогою до семи обласних осередків партій, але в жодному випадку не отримав можливості напряму безкоштовно потрапити до юриста. За словами Ю. Паперного, позитивним є те, що в списках деяких партій є представники правозахисних організацій та ЗМІ, завдяки чому зростає рівень висвітлення юридичних питань в партійній пресі.

Присутні представники Соціалістичної партії України (Тамара Петрова) та Українського народного блоку (Андрій Глухенький) в загальних рисах окреслили бачення їхніми політичними силами проблеми доступу до справедливого правосуддя, але так і не показали механізмів їх вирішення після приходу до влади. За словами голови Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, представника блоку Юліі Тимошенко Наталії Романової пріоритетними напрямками діяльності блоку є скасування безстрокового обрання суддів. На місцевому рівні це розширення мережі безкоштовних юридичних та громадських приймалень.

Крім цих трьох політичних сил були запрошені представники блоку Литвина, Партії регіонів та «Нашої України». Останні замість свого представника надали місцеві програми та агітку блоку, решта просто відмовилися від участі, аргументувавши це відсутністю часу або людини яка б змогла представити позицію партії з піднятого питання.

Незважаючи на те, що запитання були поставлені досить конкретно, жоден із представників політичних партій не надав на них чітких відповідей. Але позитивним є той факт, що громадськість може збиратися і обговорювати разом із політичними партіями їхній план дій після виборів і керуючись цим робити свідомий вибір.

 

Інформаційний відділ Громадянської мережі «ОПОРА»

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.