Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

22.04.2009   09:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Колекторські погрози – кримінал! Роз'яснення міліції

Аналіз результатів діяльності колекторських компаній свідчить, що банками (кредиторами) з метою погашення проблемної заборгованості надається зазначеним суб'єктам господарювання право вимагати від боржників виконання зобов'язань за кредитними договорами на користь фінансових установ.

 

Разом з тим зазначений вид діяльності не знайшов чіткого нормативно-правового врегулювання в системі чинного законодавства України.

 

Співробітники колекторських компаній як правило мають необхідну професійну підготовку та досвід для отримання інформації про позичальників, вдаються до методів оперативно-розшукової діяльності, провадження якої приватними організаціями та особами забороняється.

 

Так, у січні 2009 року УМВС України в місті Севастополі порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, відносно співробітників колекторської компанії "Корсар", які відрекомендувавшись працівниками міліції, погрожували порушенням кримінальної справи та вимагали від директора агентства "Галерея нерухомості" сплатити їм 3 тис. доларів СІЛА у зв'язку з дебіторською заборгованістю агентства.

 

Білокуракінським РВ ГУМВС України в Луганській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-2 КК України, відносно посадових осіб Біловодського відділення ЗАО КВ ЛФ "Приват Банку", які вчинили несанкціоноване збування інформації з обмеженим доступом (підпису приватного підприємця) для розрахункового рахунку на електронному носії.

 

27.02.2009 до Бердичівського МВ УМВС України в Житомирській області звернувся місцевий житель із заявою на неправомірні дії працівників колекторського товариства, які з метою забезпечення погашення кредиту, проти його волі, вилучили в нього автомобіль марки "Газель".

 

Такі приклади можна продовжувати й далі. Тому у ситуації, що склалася в країні, міністерство внутрішніх справ України досконально вивчило ситуацію в регіонах у кредитно-фінансовій сфері, пов'язану із заборгованістю населення за кредитами перед фінансовими

установами, створенням та діяльністю колекторських компаній, наявністю конфліктів між ними. Проведений комплекс заходів,

спрямованих на перевірку законності діяльності колекторських компаній та їх посадових осіб.

 

УМВС України в Чернігівській області вважає своїм обов'язком роз'яснити вимоги чинного законодавства щодо діяльності колекторських компаній та кримінальної відповідальності в разі порушення конституційних прав та законних інтересів громадян.

 

 

Стаття 355 Кримінального Кодексу України

Примушування до виконання чи невиконання

цивільно-правових зобов'язань

 

1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання,-

карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна,-

карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки,- карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

 

ЦЗГ УМВС України в Чернігівсбкій області

17. 04. 2009 p. 

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.