Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

12.12.2014   11:03Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Адмінсуди одержали інструкції щодо зміни підсудності справ, що належать до юрисдикції судів у зоні АТО

До окружних та апеляційних адміністративних судів надійшов лист Вищого адміністративного суду Україні від 03.11.2014 р. № 1493/2/2/14-14, присвячений питанням розгляду адміністративних справ з урахуванням Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції".

Відповідно до ст. 1 вказаного Закону було змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим у районі проведення АТО адміністративним судам, та встановлено забезпечити розгляд цих справ адміністративними судами, що визначаються головою ВАС України.

На виконання зазначених Головою ВАС України видано розпорядження від 02.09.2014 рр. № 193 "Про забезпечення розгляду адміністративних справ, підсудних адміністративним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції". Згідно з цим розпорядженням розгляд адміністративних справ, підсудних адміністративним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції, здійснюється:

- Запорізьким окружним адміністративним судом - адміністративних справ, підсудних Донецькому окружному адміністративному суду;

- Харківським окружним адміністративним судом - адміністративних справ, підсудних Луганському окружному адміністративному суду;

- Харківським апеляційним адміністративним судом - адміністративних справ, що підлягають перегляду в апеляційному порядку Донецьким апеляційним адміністративним судом.

Виходячи з цього починаючи з 02.09.2014 року позовні заяви стосовно адміністративних спорів, підсудних Донецькому та Луганському окружним адміністративним судам подаються згідно зміненої територіальної підсудності. Також з указаної дати згідно зі ст. 188 Кодексу адміністративного судочинства України суди першої інстанції, які знаходяться у межах територіальної юрисдикції Донецького апеляційного адміністративного суду, апеляційні скарги разом зі справами, в яких ці суди ухвалювали оскаржуване рішення, направляють до Харківського апеляційного адміністративного суду. Аналогічно має визначатись підсудність справ, розгляд яких не закінчено місцевими та апеляційними судами, розташованих у районі проведення АТО.

Зокрема, відповідно до ч. 3 ст. 1 цього Закону справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні місцевих, апеляційних судів, розташованих у районі проведення АТО, в разі неможливості здійснювати правосуддя передаються відповідно до зміненої підсудності протягом 10 робочих днів з дня прийняття розпорядження головою ВАС України (тобто передача адміністративних справ мала бути завершена ще 12.09.2014 р.). Разом з тим, передачі підлягають лише справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні відповідних судів. а, справи, розгляд яких закінчено, до визначених вказаним Законом судів не передаються.

Разом з тим, у листі ВАС наголошується, що, що заяви щодо питань, які суд вирішує після ухвалення остаточного судового рішення (заяви про ухвалення додаткового судового рішення, роз'яснення судового рішення, виправлення описки в судовому рішенні, у виконавчому документі, про видачу копій рішень тощо), на стадії виконання судового рішення, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, заяви про видачу виконавчого документа не розглядаються за підсудністю, зміненою відповідно до Закону. Отже відповідні заяви підлягають поверненню заявникам з роз'ясненням, що розгляд таких документів належить до повноважень відповідних адміністративних судів, розташованих у районі АТО, після відновлення їхньої роботи.

З практичних питань реалізації зазначеного питання та інших правових проблем, вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.