Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

16.07.2015   19:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Уряд вкотре уточнив процедуру реєстрації внутрішніх переселенців як безробітних

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 р. № 473 внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Відповідно до вказаних змін при реєстрації в якості безробітних внутрішньо переміщені особи, які звільнилися з роботи (припинили зайнятість), за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення, пред’являють:

паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України;

облікову картку платника податків;

довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

заяву про припинення трудових відносин, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості, а також розрахунковий документ (квитанцію), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення (може пред’являтися також відповідне рішення суду про припинення трудових відносин (припинення зайнятості). Замість цього раніше зайняті особи можуть подавати цивільно-правовий договір або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців.

Крім того, згідно із вказаними змінами випускники вищих та професійно-технічних навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням та є внутрішньо переміщеними особами і звернулися до центру зайнятості протягом одного року з дня закінчення навчання, звільняються від обов’язку подання довідки про надання можливості самостійного працевлаштування і про самостійне працевлаштування. ВПО, які є членами особистого селянського господарства, також не подають довідку про припинення ведення особистого селянського господарства або вихід з такого господарства.

Зміни передбачають додаткову підставу для припинення реєстрації безробітних – це закінчення строку дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.