Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

22.06.2020   22:07Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині в рази зросла кількість випадків домашнього насильства за час карантину

Насильство у сім’ї є однією з найбільш поширених форм порушення прав людини. Частіше фізичного та психологічного тиску зазнають жінки. Наприклад, у першому кварталі 2020 року соціальні служби отримали 894 звернення, з них у 94 % жертвами були жінки. Про це днями в облдержадміністрації говорили на Міжвідомчій раді з питань сім’ї, ґендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми.

У обговоренні взяли участь Ірина Дорожкіна, голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини», Лариса Юда, радник голови Чернігівської ОДА з ґендерних питань, Світлана Жимолостнова, голова комітету Громадської ради при ОДА з питань гендерної політики та підприємництва, Ірина Жмака, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Чернігівській області, Наталія Надирова, голова комітету Громадської ради при ОДА з питань сім’ї та захисту прав дітей, представники громадських організацій та експерти.

За словами заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Андрія Подорвана, робота у даному напрямку має бути чітко скоординована на всіх рівнях влади і націлена на конкретний результат.

– На сьогодні випадки насильства над дітьми та жінками непоодинокі у нашому регіоні. На жаль, їх число зросло під час карантину. До групи ризику потрапили не лише сім’ї, в яких насильство коїться постійно, а й ті, що перебувають в умовах вимушеної самоізоляції. Тимчасова втрата роботи, погіршення фінансового і матеріального становища – все це, помножене на психологічне напруження в період карантину, часом викликає агресію та ускладнює стосунки в сім'ї, – наголосив Андрій Подорван. І додав, що правоохоронні органи відкрили три кримінальних провадження у зв'язку з вчиненням психологічного насильства в області.

За інформацією ювенальної поліції в області з початку року зареєстрували понад 1000 звернень з приводу домашнього насильства, з них у 98 випадках відкрили кримінальне провадження та половину вже направили до суду. Цього року вперше анулювали дозвіл на придбання та зберігання зброї трьом особам. Загалом у більшості заяв жертвами є дорослі жінки, проте у 9 випадках шкоду завдали дітям дорослі.

– В області працює 25 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Під час карантину вони продовжили надавати поміч у вигляді онлайн консультацій, телефоном, в екстрених ситуаціях – виїжджали на місце. За перший квартал здійснили 450 виїздів, – повідомила Ольга Старовойт, заступниця директора Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Директор Департаменту сім’ї молоді та спорту Андрій Кужель наголосив на необхідності створення в області спеціалізованих центрів перебування для осіб, що потерпають від сімейного насилля. Наразі в Чернігові функціонує один соціальний центр, проте перебувати там мають право лише жительки області віком до 35 років.

На міжвідомчій нараді також розглянули питання протидії торгівлі людьми у Чернігівській області. Впродовж 2013-2020 років 55 осіб визнані постраждалими від торгівлі людьми, з них 12 – у 2019 році. Попри статистику оцінити реальні масштаби торгівлі людьми досить складно, адже станом на 16 червня близько 3 тисяч осіб повернулись з-за кордону. Не виключно, що серед них є люди, які повернулись з неволі.

– З 2017 року до переліку тих, хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу (захист та представлення у суді), увійшли особи, що потерпають від сімейного насилля. Порівнюючи з минулим роком кількість звернень суттєво зросла. Зокрема, за 2019 рік їх було 18, а з початку 2020 – вже 12. З них, окрім заяв на заподіяння фізичного насилля, були два звернення від жертв психологічного тиску, – розповіла Олеся Пирковська, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як у медіа відображається ґендерна тематика і чи існує ґендерний баланс в українських та регіональних ЗМІ розповіла Вікторія Сидорова, керівниця проєкту «Медіа-центр «Моє місто».

На Чернігівщині проводиться активна масштабна профілактична робота: лекції, тренінги, бесіди. Наприклад, протягом І кварталу соціальні служби провели заходи на тему – «Захисти себе», «Запобігання торгівлі людьми», «У пошуках синього птаха» тощо.

Наприкінці засідання Андрій Подорван вкотре наголосив, що лише спільними скоординованими діями можливо викоренити насилля, ґендерну нерівність та торгівлю людьми в області та країні в цілому.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.