Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

03.08.2021   15:46Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині планують створити притулку для постраждалих від домашнього насильства

Наразі громада міста Чернігова підіймає питання створення притулку для осіб, які зазнали домашнього насильства. Координатор проекту «Активізація місцевих громад на боротьбу проти домашнього насильства» в Чернігівській області Катерина Данькова долучилася до цього процесу, адже тільки спільними зусиллями правоохоронців, громадських організацій, місцевої влади та соціальних служб вдасться якісніше протидіяти домашньому насильству. До обговорення також долучилися представники молодіжного центру, центру соціально-психологічної допомоги, міського центру соціальних служб, департаментів Чернігівської ОДА тощо.

"Загалом з початку 2021 року до поліції Чернігівської області надійшло понад 6 тисяч повідомлень про вчинення домашнього насильства, з них у місті Чернігові 1261.

Правоохоронці склали 2347 адміністративних протоколи та винесли домашнім кривдникам 458 тимчасових заборонних приписів. Станом на 1 серпня 2021 hjreна профілактичному обліку в поліції перебуває 2108 домашніх кривдників та кривдниць", - зазначив під час круглого столу "Створення притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства" заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області Андрей Зеляк.

Це пов´язано з тим, що люди більше стали звертатися до правоохоронців. З´явилися мобільні групи реагування в Чернігові, Ніжині та Прилуках. Цього року створено спеціальний сектор.

«Наші оператори, які приймають ці повідомлення, якщо відчувають якісь ноти будь-якого насильства. Ми кваліфікуємо в бік не пом’якшення, а в бік тяжкого повідомлення. Коли вже ми виїжджаємо і цей факт не підтверджується, то це краще реагування, коли вже ми визначаємо, що не підтвердився цей факт», - підкреслив представник поліції.

Саме тому тепер дедалі актуальніше питання створення притулків для жертв домашнього насильства.

Цільова аудиторія побідного закладу: дівчата і молоді жінки, їх партнери, які перебувають у складних життєвих обставинах через ґендерно-обумовлене насильство, вагітні дівчата і молоді матері, які постраждали від домашнього насилля.

Усі учасники заходу зійшлися на думці, що створювати притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, необхідно. Утім ще потребує обговорення його формат, місцерозташування та низка інших нюансів.

Такий притулок створюється з метою:

— забезпечення рівного доступу до соціальних і медичних послуг;

— соціальної адаптації осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;

— протидії та попередження ґендерно-зумовленого та домашнього насильства;

— захисту та соціально-психологічної підтримки особам, які постраждали від домашнього насилля або стали свідками цього.

"Нещодавно ми на рівні ОДА підіймали питання щодо залучення всіх зацікавлених служб до рейдів по родинах, де трапляється домашнє насильство. Ми всі разом маємо проводити превенцію, яка зведе до мінімуму кількість домашнього насильства", - зауважила Катерина Данькова.

Нагадаємо, що в 5-ти пілотних регіонах України, зокрема й на Чернігівщині, продовжується реалізація проекту «Активізація місцевих громад на боротьбу проти домашнього насильства», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки посольства Німеччини в Києві.

Основна мета проекту – зменшення проявів домашнього насильства в малих та сільських громадах шляхом координації зусиль громадських організацій, місцевих активістів та правозахисників в умовах пандемії COVID-19 та подолання її наслідків.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.