Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.03.2024   13:29Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові запрацювала Координаційна рада з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі

У Чернігові 14 березня відбулось перше засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, яка створена відповідно до розпорядження секретаря Чернігівської міської ради. Цим же документом затверджений її персональний склад та Положення про неї.

Координаційна рада створена з метою забезпечення міжвідомчої співпраці, здійснення узгодженості заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі й підвищення їх ефективності.

- За головну мету ми поставили саме скоординованість нашої роботи, тому що питання насильства – це не є питання або служби у справах дітей, або управління освіти, або охорони здоров’я, або виключно поліції. На жаль, це питання стосується всіх, і де воно може «вистрілити» завтра, ми не знаємо. Тому завдяки скоординованості всіх наших дій, сподіваюсь, ми будемо мати позитивний результат, - наголосила під час засідання заступниця міського голови, а також голова Координаційної ради Вікторія Пекур.

До складу Координаційної ради загалом увійшли 19 представників міських структур, серед яких керівники управлінь міської ради: освіти; охорони здоров’я; у справах сім’ї, молоді та спорту; (служби) у справах дітей; міського центру соціальних служб та департаменту соціальної політики, а також представники правоохоронних органів, судової ланки, громадських організацій та інших служб, робота яких спрямована на соціальний захист прав сім'ї, дітей та жінок.

Під час засідання Вікторія Пекур нагадала, що Чернігів із травня долучився до проєкту UNFPA «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», який фінансується Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні.

- На сьогодні система запобігання домашньому насильству в Україні, яка існувала попередні 16 років, суттєво вдосконалена з урахуванням як позитивної, так і негативної динаміки. Але ще залишається дуже багато питань, про які треба говорити. Наразі головне питання – це свідомість жертви щодо того, чи готова вона визнати, що є жертвою, а також раз і назавжди покінчити з тим насильством, яке вона отримує здебільшого в родині. Крім того, наразі немає досконалого законодавства щодо роботи з кривдниками, - зауважила заступниця міського голови.

Координаційна рада відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, визначатиме пріоритетні напрямки роботи з питань соціальної та психологічної підтримки постраждалих, щодо надання медичної, правової допомоги. Також впроваджуватиме рекомендації та алгоритм взаємодії суб’єктів при реагуванні на випадки домашнього насильства на території Чернігівської міської територіальної громади.

Представниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради Вікторія Тимченко, яка відповідає за протидію домашньому насильству по місту Чернігову, повідомила, що у 2022 році було зафіксовано 549 випадків домашнього насильства, а вже у 2023 – 1811 випадків.

Координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, Олена Надточій розповіла про План спільних дій – стратегію розбудови системи протидії домашньому насильству, яка включає в себе чотири етапи: профілактика (попередження явища), захист постраждалої особи, надання їй якісних послуг, притягнення кривдників до відповідальності й зміна їхньої поведінки.

Якщо хтось зіштовхнувся з насильством (фізичним, сексуальним, психологічним чи економічним) - потрібно звертатися за допомогою.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.