Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

08.11.2005   10:55Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В облозі: „Брудніших виборів, чим будуть, на моїй пам’яті ще не було”

Після останніх виборів Президента України, Ганна Вікторівна - єдиний депутат обласного рівня від команди переможців (партії ВО „Батьківщина”), виявилась вкрай необхідною міській владі Ніжина. Особливо напередодні тих резонансних квітневих подій, що відбулися в місті Ніжин. Міським головою її було запрошено очолити ніжинську міську газету „Вісті”. Ця жінка, залишивши попереднє місце роботи, переїхала в інше місто, без родичів та друзів, з неповнолітньою дитиною. Для проживання їм було надано кімнату в гуртожитку - фактично вона опинилась в цілковитій залежності від своєї посади. 

Але вже через декілька місяців, ситуація змінилася – міський голова М. Приходько очолив ніжинський осередок Народної партії.

В заяві, адресованій до громадської організації, пані Жагловська зазначила, що їй надійшла пропозиція йти разом в одній команді (як ми зрозуміли, з міським головою паном Приходьrо) з тим, щоб безкоштовно, принаймні не більше 1 грн за квадратний сантиметр, ставити в ввіреній їй міській газеті політичну рекламу (певної партії). При цьому рекламні матеріали інших партій щоб не друкувалися. Після відмови, її попросили відійти від управління газетою до дня виборів, а 26 березня, незалежно від підсумків голосування, їй обіцяли повернути на свою посаду – редактором газети „Вісті”.

Після чого пані Жагловська, з її слів, фактично опинилась в облозі, без телефонного зв’язку, можливості займатись улюбленою справою, фактично без засобів до існування.

Ганна Вікторівна повідомила, що за час перебування її у відпустці (з 26.09.05р. по 01.11.05р.), за розпорядженням міського голови було проведено перевірку діяльності газети. При цьому жодних записів про цю перевірку в книзі реєстрації перевірок, з її слів, немає. 02.11.2005 року Ніжинським міським головою було видано розпорядження № 213 про проведення службового розслідування по відношенню до неї, як державного службовця. При цьому вона зазначила, що відповідно до чинного законодавства України, не є державним службовцем.

Нею було надано документ, підписаний гр. Л.М. Величко. З тексту цього документу вбачається, що гр. Величко є головою комісії, котра проводить службове розслідування за розпорядженням Ніжинського міського голови № 213 від 02.11.05 року, відповідно Положення про проведення службових розслідувань стосовно державних службовців, затвердженого Постановою КМУ № 950 від 13.06.2000 року. За цим документом комісія просить надати для ознайомлення основні документи Ніжинської міської газети „Вісті” (статутні документи, посадові інструкції, колективний договір, трудові книжки, накази по редакції, книгу наказів, тощо).

Якщо факти, викладені в цій заяві відповідають дійсності, в діяльності певних посадових осіб вбачаються численні порушення Закону України „Про друковані засоби масової інформації” та інших норм чинного законодавства України.

Центр „ДОБРОЧИН” вважає, що правову оцінку наведених в заяві пані Жагловської фактів зможе дати лише Прокуратура (куди Ганна Вікторівна до речі звернулась з письмовою заявою 04.11.2005 року).

На жаль, як показує реальність, мечі політичної ігри чомусь рублять здебільшого невинні голови. Так, у позиції „багатовладдя” в редакції, хочеться згадати про співробітників газети, котрі не тільки мимоволі виявились втягнутими в політичні ігри, а й опинились під загрозою вчасно не отримати належну їм заробітну плату.

В найближчі дні планується виїзд представників Центру „ДОБРОЧИН” до м. Ніжин для зустрічі зі сторонами описаного в заяві конфлікту, з’ясування всіх обставин, перевірки наведених в заяві фактів та переведенні цього конфлікту в правове поле.

Далі буде.

 

Андрій Яременко, Центр „Доброчин”

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.