Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.12.2005   23:20Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Начальник УМВС області: "Чернігівська міліція не втручається у політику"

Тільки з початку року в області зареєстровано 8868 злочинів, у 6571 з яких особи зловмисників встановлено. Відсоток розкриття — 72,7. Було пограбовано 784 квартири, у 546 випадках злодіїв ми знайшли і затримали. До речі, за кількістю розкриття квартирних крадіжок чернігівська міліція займає перше місце по Україні. Із 79 убивств не розкритими значаться три замовні (застрелених у Чернігові бізнесменів Олександра Атрощенка, Романа Бучковського і Руслана Литовченка) і вбивство 17-річної дівчини в Ічнянському районі.

Нині міліція працює над розкриттям обставин смерті 54-річного чоловіка з с. Матіївка Бахмацького району. Нападники зв'язали його, побили, заткнули кляпом рот і покинули в хаті. Чим поживилися зловмисники, невідомо. За життя дядько ловив рибу, торгував і був дуже підприємливим. Його вже кілька разів грабували. Було, що й цигани "кидали" на 1500 доларів. У хаті жертви міліціонери знайшли записничок, де значиться кілька десятків боржників не лише сільських, а й з Бахмача.

Шосте місце по Україні займаємо по розкриттю грабежів. Із 363 цьогорічних розкрито 315. 4 грудня, ввечері, грабіжник вихопив сумочку у Надії Молочко, начальника відділу облдержадміністрації. Але жінка не розгубилася, швидко звернулася в міліцію. Коли затриманого молодика показали їй і повернули речі, була здивована, наскільки оперативно ми працюємо.

15 листопада за лічені години знешкодили групу автовикрадачів. Вони викрали джип "Міцубісі", який стояв у центрі Чернігова, і погнали до кордону з Росією. У машині лишалася помпова рушниця і п'ять набоїв на крупну дичину. Коли їх наздогнали аж у Семенівці, один з четвірки угонщиків кинув під ноги міліціонерам чохол з-під мобільного, у темряві він здався гранатою. Міліціонер вистрілив, куля влучила у живіт одному з членів колишнього горезвісного бандитського угруповання Плахтія. Поранений вже переніс кілька складних операцій. А нещодавно в Куликівці правоохоронці намагалися зупинити викрадений автомобіль і стріляли по скатах. В обох випадках їх дії визнані правомірними.

Вправно виявляє міліція і хабарників. З початку року таких випадків було 41. Останній: затримали директора чернігівського ринку «Вісла», що на Шерстянці, за хабар 300 доларів за надання торгового місця.

 

Ґвалтівник рахує до двадцяти

Мета правоохоронців — упіймати чернігівського маніяка. Як пояснив генерал, цей чоловік з 1998 року безчинствує у Чернігові. Судячи з почерку, на його совісті вже вісім зґвалтувань. Місяць тому — 15-річної школярки. Він рахує до двадцяти і ґвалтує. Такі випадки трапляються раз або двічі на рік (восени і весною). Правоохоронці вважають, що це людина з психічними відхиленнями і, можливо, під час загострення він і виходить на "полювання". Щодо того, заїжджий він чи місцевий, думки розходяться.

 

Суди жаліють п'яних водіїв?

29 листопада у Куликівці автобус збив велосипедистку, загинув дворічний хлопчик. Це велике горе.

Дуже прикро, що суди поблажливо ставляться до водіїв, яких затримали у нетверезому стані. З початку року таких більше семи тисяч. За перше півріччя суди розглянулися 3674 протоколів, а позбавили права керування тільки 344 водіїв, тобто лише 9%, і закрили 555 справ, 208 — направили на розгляд трудових колективів. У 80 випадках керування "під мухою" визнали малозначущими правопорушеннями). Коли приймала рішення сама міліція, то за керування у нетверезому стані 90 відсотків порушників позбавляли прав.

 

Про кадри хорошій погані

Професіоналами і добросовісними міліціонерами генерал Костюк назвав трьох керівників — начальника Чернігівської міської міліції підполковника Едуарда Альохіна, начальника міліції Чернігівського району майора Сергія Бондаря і начальника Ніжинського міськрайвідділу підполковника Миколу РУБЕЛЯ.

Решту треба вчити, сказав. Як експеримент з подачі міністра МВС Юрія Луценка, вперше в Україні в Чернігівській області при управлінні по боротьбі з економічними злочинами буде створено підрозділ з 8 цивільних, які працювали у банках, податковій, мають спеціальну освіту тощо. Статус держслужбовців і високі зарплати ім гарантовані.

Зовсім незадоволений генерал роботою прилуцьких і ніжинських убозівців. За рік кілька малозначимих справ рівня дільничних — і все. А те, що в Прилуцькому регіоні нафтогазовий комплекс, — ніби й не знають. Складається враження, що вони "кришують" бандитів. Виконуючому обов'язки начальника Прилуцького УБОЗу Анатолію Руденку дано строк до 23 лютого. Не виправиться, хай іде або на пенсію, або в дільничні. Решті працівників Ніжинського і Прилуцького УБОЗу оголосив догани. У Козельці при доставці у райвідділ побили людину. Зараз за цим фактом порушено кримінальну справу. У Бобровиці затриманому міліціонер відбив селезінку. Факт розслідує прокуратура.

Управління по.боротьбі з організованою злочинністю і представники відділу внутрішньої безпеки запідозрили двох офіцерів у тому, що продають оперативну інформацію і "кришують" бандитів. В якому підрозділі — генерал не назвав, але пообіцяв не приховувати, коли викриють. Шкодує, що знову пішов вал звільнень на пенсію. Через чутки: мовляв, втратять міліціонери вихідну допомогу, а пенсії нараховуватимуться не з останнього місяця служби, а з останніх двох років. Хоча міністр переконаний: підлеглі нічого не втратять.

 

Валентина ТИМОШКО

 

«Вісник Ч», 15 грудня 2005 року

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.