Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.11.2006   01:16Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У військовому центрі «Десна» загинув новобранець

Хлопець вирішив стати справжнім чоловіком, тому служити пішов охоче. У неділю у навчальному центрі призовники складали присягу. На церемонію приїхали родичі молодих солдат, зокрема і Сашкова мама. Привезла гостинців та трохи грошей. Всього 20 гривень. Родичі кажуть, що саме через цю двадцятку і розігралася трагедія.

 

Олександр, родич загиблого: «Вчора він мені увечері зателефонував і сказав, що сержанти вимагають гроші як із новоприбулих. Замість того, щоб навчати дітей і робити з них мужиків, командири вимагали гроші. Точніше не вимагали, а вибивали їх».

 

Ніяких документів родичам не надали. Представники військової частини забрали всі довідки, зокрема результати розтину тіла загиблого. Повідомили, що експертизу віддадуть разом із тілом солдата. Це має відбутися у вівторок.

 

У Міноборони факт загибелі солдата підтвердили, але про обставини смерті поки не кажуть. Проте, рідні загиблого стверджують, що Олександр помер через побиття - в нього нібито розірвана печінка.

 

Навчальний центр «Десна» зажив собі сумної слави торік, коли на полігоні під час стрільб екіпаж одного з танків не зорієнтувався і поцілив у бік навчального корпусу. Тоді загинуло двоє солдат, третій залишився без ніг.

 

Ця трагедія коштувала посади начальникові навчального центру та його заступникові. Відтоді, кажуть офіцери, у «Десні» значно суворіше дотримуються дисципліни. У неділю, на церемонії складання присяги, офіцери навчальної частини запевняли кореспондентів НТН, що нестатутні взаємини у частині викорінюють.

 

Віктор Бокій, полковник, начальник навчального центру: «Сама обстановка набагато покращилась, це можна запитати в батьків і самих воїнів».

 

Що тепер думає мати загиблого рядового, яка ще 2 дні тому була на присязі сина і слухала його командирів, краще не питати.

 

HTH

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.