Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.07.2020   18:56Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В’язні у Чернігівському СІЗО через незадовільні умови утримання відмовляються вживати їжу

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із представником громадської організації «Март» Дмитром Науменком здійснили моніторинговий візит до державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» та Чернігівської міської медичної частини філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Чернігівській області.

Оглянувши близько 20 камер та поспілкувавшись майже зі 100 засудженими та особами, узятими під варту, члени моніторингової групи отримали скарги щодо неналежних умов утримання, низької якості їжі, а також невідповідного поводження персоналу установи під час проведення планових та позапланових обшуків камер та особистого догляду в’язнів.

Установу було збудовано близько 250 років тому. Через зношеність комунікацій та самих будівель стіни багатьох камер вкриті грибком та пліснявою. Фактично відсутня внутрішня система вентиляції, напівзруйновані вікна камер, більшість з яких є ровесники самих будівель, не забезпечують доступу свіжого повітря та природнього освітлення. Зокрема, на час візиту в установі було виявлено двох осіб, які відмовились від вживання їжі, один з яких через неналежні умови утримання. Стан здоров’я голодуючих перебуває на постійному контролі медичного персоналу.

При допустимому плановому наповненні установи у 375 в’язнів у СІЗО на день візиту утримувалося 406 осіб. Внаслідок цього фактично у всіх оглянутих камерах порушуються норми житлової площі. Зокрема, в одній із перенаповнених камер членами моніторингової групи з’ясовано, що одного ув’язненого не було забезпечено індивідуальним спальним місцем. Внаслідок цього утримуваним доводиться спати по черзі.

Перенаповнення Чернігівського СІЗО відбулось внаслідок припинення планових залізничних, автошляхових та особливих варт у спеціальних вагонах і автомобілях з метою етапування засуджених та осіб, узятих під варту. Зокрема, у день візиту в Чернігівському СІЗО перебували 86 засуджених, які в порушення вимог статті 87 Кримінально-виконавчого кодексу України не були направлені для подальшого відбування покарання до 33 установ ДКВС України.

В окремих камерах виявлено порушення вимоги статті 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо роздільного тримання засуджених та осіб, узятих під варту, що може призвести як до криміналізації ув’язнених, так і виникнення конфліктів між утримуваними.

Більшість камер установи потребує негайного ремонту та не може використовуватись для утримання в’язнів за санітарно-гігієнічними вимогами. Зокрема, моніторинговою групою повторно виявлено проблеми в організації матеріально-побутового забезпечення в’язнів. Так, в частині камер санітарні вузли не відгороджені від приміщення для сну дверцятами, що порушує право в’язнів на їх приватність. Також спальні місця в’язнів, розташовані у притул один до одного. З порушенням людської гідності засудженим доводиться спати на брудних та старих матрацах попри наявність нових на складі установи.

Один із засуджених, якого залишено у СІЗО для виконання робіт з господарського обслуговування та залучено до приготування їжі, не мав медичної книжки. Через недостатню кількість холодильного обладнання порушується товарне сусідство продуктів харчування у харчоблоці та на продуктовому складі установи. У раціоні харчування більшості утримуваних відсутня риба. Асортимент та кількість товарів у крамниці для засуджених не забезпечує їх нагальні потреби у предметах першої необхідності. Зокрема, у крамниці відсутні найнеобхідніші елементи одягу та канцелярські товари (конверти тощо).

В установі виявлено випадки порушення права на професійну правничу допомогу. Зокрема, ув’язнених не завжди повідомляють про час проведення дисциплінарних комісій.

Також під час моніторингового візиту було встановлено порушення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу. У збірному відділенні та лазні відсутні медичні кабінети для проведення медичних оглядів. Так, огляд в’язнів при прибутті до установи та перед миттям медичним працівником проводиться у неналежних умовах з порушенням права на приватність та в присутності сторонніх осіб (інших в’язнів та працівників установи). У кімнаті для проведення особистих оглядів у збірному відділення відсутня система опалення (обігріву).

Водночас під час візиту членами моніторингової виявлено порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України гострої респіраторної хвороби, спричиненої корона вірусом, на 2020 рік. Зокрема, персонал установи не завжди дотримується маскового режиму, не користується гумовими рукавичками та антисептичними засобами. Замість дезрозчину санітарні вузли збірного відділення оброблено порошком «Економ Дез хлору». Не проводиться утилізація використаних засобів захисту та медичних відходів.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерства юстиції України та інших органів влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.