Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.12.2023   17:23Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чи може іноземець отримати компенсацію за пошкоджене майно в Україні?

До приймальні організації в м.Чернігові звернулася пані Емілія. Вона є громадянка Німеччини і має у власності будинок, який знаходиться на території однієї з постраждалих від війни громад Чернігівської області. Під час повномасштабного вторгнення російських військ її будинок був повністю зруйнований.

Пані Емілія запитала, чи має вона право на компенсацію за пошкоджене майно? Який алгоритм дій та чи може вона взагалі претендувати на таку компенсацію?

Юристом приймальні було надано роз’яснення. На даний час, відповідно до Закону України «Про компенсацію за пошкоджене майно та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» від 23.02.2023 року, дія цього закону не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які могли бути власниками, інвесторами чи замовниками житла або будівництва. Тобто отримати компенсацію за пошкоджене або знищений об’єкт нерухомого майна пані Емілія на разі не може. Але вона має право звернутися до суду з позовом про відшкодування отриманих збитків в цивільному порядку.

Відповідно до вказаного Закону України на отримання компенсації за пошкоджене або зруйноване майно мають право:

1.Фізичні особи – громадяни України, які є:

1.1. власниками пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна;

1.2. замовниками будівництва;

1.3. власниками спеціального майнового права на неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти житлової нерухомості або особи, які сплатили часткову ціну такого об’єкта та на користь яких зареєстровано обтяження речових прав на такий об’єкт відповідно до Закону України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому";

1.4. особами, які здійснили інвестування/фінансування будівництва об’єктів будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт до набрання чинності Законом України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому";

1.5. членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок кооперативу, але не оформили право власності на нього;

1.6. спадкоємцями осіб, визначених підпунктами 1.1.-1.4 цього пункту.

2. ОСББ, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків, особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (у разі якщо співвласники самостійно здійснюють утримання багатоквартирного будинку та в цьому будинку не створено ОСББ, не призначено управителя, відсутній житлово-будівельний (житловий) кооператив, який здійснює його утримання).

При цьому, важливо пам’ятати, що для кожної з наведених вище категорій осіб Закон передбачає, за пошкодження / знищення яких саме об’єктів вони можуть претендувати на компенсацію та за яких умов. Наприклад, громадяни, які є замовниками будівництва, мають право на отримання компенсації за пошкоджені або знищені об’єкти будівництва (а саме: будинки садибного типу, садові та дачні будинки), в яких на момент пошкодження / знищення зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт.

Нагадаємо, що Ви можете отримати якісну юридичну консультацію від юристів ГО "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини".

Адреса приймальні: м.Чернігів, вул. Гонча, 57:

Години прийому: 10:00 - 17:00

Дні прийому: понеділок - п'ятниця

Телефон: +38063 140 63 47

Електронна адреса: protection.ua@gmail.com

Також звернутися можна в особисті повідомлення на нашій офіційній сторінці: https://www.facebook.com/UCLA.Ukraine

Проєкт здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди, викладені в публікації, не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.